Cel puțin 337 de persoane au fost rănite după ce poliția a încercat să oprească cu forţa procesul de votare la referendumul de duminică privind independența Cataloniei, relatează BBC.
Guvernul spaniol s-a angajat să oprească referendumul declarat ilegal de Curtea Constituțională a țării. În capitala regională Barcelona, poliția a folosit bastoane și gloanțe de cauciuc în timpul protestelor pro-referendum.
Departamentul guvernamental din regiunea catalană și departamentul de sănătate au declarat că 337 de persoane au ajuns la spital sau centre de sănătate.
Separat, ministerul spaniol de interne a declarat că 11 polițiști au fost răniți. Poliția națională și Guardia Civil - o forță paramilitară însărcinată cu atribuții de poliție - au fost trimise în Catalonia în număr mare pentru a împiedica desfășurarea votului.
Liderul catalan Carles Puigdemont a spus: "Folosirea nejustificată a violenței ... de către statul spaniol nu va opri voința poporului catalan". Vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria a declarat că poliția "a acționat cu profesionalism și într-un mod proporțional".
Ministrul spaniol de interne, Juan Ignacio Zoido, l-a acuzat pe Puigdemont de ceea ce el a numit eveniment fără sens. Guardia Civil a declarat că "se opune hărțuirii și provocării" în timp ce își îndeplinește îndatoririle privind "apărarea legii"
Unul dintre alegători, Júlia Graell, a declarat pentru BBC că "poliția a început să bată oameni, tineri și bătrâni", adăugând: "Astăzi, am văzut cele mai grave acțiuni pe care un guvern le poate face poporului din propria țară".
În Girona, poliția a intrat într-o secție de votare în care Puigdemont trebuia să voteze și i-a îndepărtat cu forța pe cei încercau să-și trimită buletinele de vot. Puigdemont a reușit să voteze la o altă secție de votare.
Motivele referendumului
De vineri, mii de oameni au ocupat școli și alte clădiri desemnate ca secții de votare pentru a le menține deschise. Mulți dintre ocupanţi erau părinții și copiii lor, care au rămas vineri în clădiri după terminarea orelor, folosind saci de dormit şi saltele de gimnastică.
În unele zone, fermierii au blocat drumurile și ușile secțiilor de votare cu tractoare, iar porțile școlilor au fost luate pentru a împiedica autoritățile să închidă clădirile. Pompierii au acționat ca scuturi umane între polițiști și demonstranți.
Între timp, meciul FC Barcelona împotriva Las Palmas va fi jucat duminică mai târziu, fără spectatori, după ce Barcelona a anunţat că liga de fotbal a refuzat să suspende jocul.
Catalonia, o regiune bogată de 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei, are propria limbă și cultură. De asemenea, are un grad ridicat de autonomie, dar nu este recunoscută ca o națiune separată în temeiul constituției spaniole.
Buletinele de vot conțin doar o singură întrebare: "Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?" Există două variante de răspuns: Da sau Nu
Unioniştii spanioli susțin însă că Catalonia se bucură deja de o largă autonomie în Spania, împreună cu alte regiuni precum Țara Bascilor și Galicia.
De ce se opune Madridul?
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, declară că votul contravine Constituției, care prevede "unitatea indisolubilă a națiunii spaniole, patria comună și indivizibilă a tuturor spaniolilor".
Purtătorul de cuvânt al guvernului central, Iñigo Mendez de Vigo, a acuzat guvernul catalan că este inflexibil și unilateral, acuzaţie pe care naționaliștii catalani o întorc Madridului. Până duminică, demonstrațiile susţinătorilori independenței Cataloniei au fost în general pașnice.
Catalonia în cifre
16% din populația Spaniei trăiesc în Catalonia
25,6% din exporturile Spaniei provin din Catalonia
19% din PIB-ul Spaniei este produs în Catalonia
20,7% din investițiile străine în Spania se îndreaptă către Catalonia
Sursa foto: bbc.com