Războiul din Ucraina costă economia germană cu mult peste 200 de miliarde de euro

21 Feb 2024
Războiul din Ucraina costă economia germană cu mult peste 200 de miliarde de euro

24 februarie 2024 marchează a doua aniversare a Războiului din Ucraina. Atacul Rusiei asupra vecinului său UE a avut un impact direct asupra economiei germane prin creșterea bruscă a costurilor cu energie și prin perturbarea lanțurilor de aprovizionare. Dar există și câștigători: industria armelorscrie Rheinischepost

Odată cu atacul asupra Ucrainei de acum doi ani, șeful de la Kremlin, Vladimir Putin, a lovit puternic și Germania - mai ales din punct de vedere economic. „Costurile economice pentru Germania după doi ani de război în Ucraina ar putea fi semnificativ mai mari de 200 de miliarde de euro”, spune președintele Institutului German de Cercetare Economică (DIW), Marcel Fratzscher. „Mai presus de toate, costurile ridicate ale energiei au redus creșterea în Germania cu 2,5 % sau cu 100 de miliarde de euro în 2022 și cu o magnitudine similară în 2023 până în prezent.” spune Institutul Economiei Germane (IW) din industrie într-o declarație. Studiul arată un rezultat similar: se estimează costurile războiului din Ucraina și consecințele pandemiei din 2022 și 2023 la 240 de miliarde de euro.

Războiul a lovit economia germană orientată spre export în trei moduri - într-un mod șocant: a provocat explozia costurilor cu energie și importuri, a distrus lanțurile obișnuite de aprovizionare în producție și a pus o presiune asupra economiei globale și, prin urmare, asupra comerțului exterior german. Multe companii au reușit să se adapteze, altele au căzut. În plus, au existat efectele ulterioare ale pandemiei  și - după cum se plâng asociațiile de afaceri - o politică economică și energetică eșuată. Acuzația este că guvernul federal a exacerbat problemele legate de costul energiei cu eliminarea treptată a energiei nucleare și legea încălzirii. Ministrul Federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), a recunoscut că prognoza guvernamentală de doar 0,2% creștere în anul curent a fost o evoluție „dramatică”. Ministrul de Finanțe Christian Lindner (FDP) a vorbit despre o situație „penibilă și periculoasă din punct de vedere social”.

„În timp ce valorile implicite în 2022 sunt de aproximativ 100 de miliarde de euro, acestea au crescut din nou la 140 de miliarde bune în 2023”, spune studiul IW cu ocazia celei de-a doua aniversări a războiului din Ucraina. Cu toate acestea, consecințele pandemiei vor continua să aibă un impact în 2022 și 2023, ceea ce înseamnă că nu poate fi calculată o definiție exactă a efectelor războiului din Ucraina, spune cercetătorul IW Michael Grömling. Pentru calcule, el a comparat evoluția reală cu un scenariu fără război în Ucraina. Dacă adunăm efectele pandemiei și ale evoluțiilor geopolitice (războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu) de la începutul anului 2020, rezultatul este o pierdere totală a creșterii de 4% din producția economică. Acest lucru a fost însoțit de pierderi de consum „de 400 de miliarde de euro în funcție de anii 2020-2023”, potrivit studiului. „Acest lucru corespunde unei pierderi totale de consum per rezident de aproximativ 4.800 de euro.”

Costurile războiului ar afecta în mod deosebit oamenii cu venituri mici, „pentru că se confruntă cu o inflație de două până la trei ori mai mare decât oamenii cu venituri mari”, avertizează șeful DIW Fratzscher. „Statul german sprijină în primul rând companiile consumatoare de energie cu subvenții masive, dar oamenii cu venituri mici trebuie să-și strângă cureaua semnificativ.”

Germania este, de asemenea, mai afectată decât alte țări din cauza sectorului său industrial mare. Industria a beneficiat de zeci de ani de energie ieftină rusească, dar acest lucru s-a încheiat în primăvara anului 2022. Guvernul federal și în special Habeck au reușit să cumpere energie alternativă din toată lumea. Dar gazul american GNL este semnificativ mai scump decât gazul rusesc. Expansiunea energiilor regenerabile costă, de asemenea, mult mai mult din cauza eșecurilor din anii Merkel, iar taxele de rețea au crescut în special. La 43 de cenți pe kilowatt oră, prețul electricității industriale în 2022 a fost inițial de două ori mai mare decât în ​​anul precedent, arată datele Asociației Federale a Industriei Energiei și Apei. Apoi a revenit treptat la nivelurile de dinainte de război.

Totuși, potrivit Asociației Întreprinderilor de Familie, acest succes nu compensează pierderile mari din ultimii doi ani: „Faptul că Verzii și ministrul lor de economie, în ciuda situației de urgență, au fost cu ochii pe eliminarea energiei nucleare, a făcut, de asemenea, energiaelectrică mai rară și, prin urmare, mai scumpă, ceea ce are un impact negativ asupra economiei consumatoare de energie, a oferit un impuls dezindustrializarii”, se plânge președintele asociației, Marie-Christine Ostermann.

Perdanții războiului ar fi găsiți „în întreaga economie, ceea ce este o problemă serioasă”, spune cercetătorul IW Grömling. Industria suferă din cauza economiei globale slabe și a costurilor ridicate ale energiei în comparație cu concurența. Industriile chimice, hârtie și metal, consumatoare de energie, sunt în mod deosebit afectate. Industria construcțiilor suferă de o cerere slabă din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor pentru construcții și a prețurilor materialelor. Sectorul serviciilor se plânge de inflație și de pierderea puterii de cumpărare în rândul consumatorilor. Acestia trebuie să plătească mult mai mult pentru mâncare. Drept urmare, fermierii germani au câștigat mai mult, dar pe de altă parte au pierdut din cauza costurilor mai mari pentru semințe, îngrășăminte și prețuri pentru furaje. Cel puțin industria construcțiilor și producătorii de plante pot spera la afaceri bune în reconstrucția Ucrainei distruse.

Doar industria armelor merge mai bine astăzi. O puteți vedea în acțiunile companiei de arme din Düsseldorf Rheinmetall: prețul acțiunilor sale a crescut de peste patru ori din 24 februarie 2022, de la 93 la 400 de euro în prezent.

Alte stiri din Externe

Ultima oră