UE se bazează pe Kiev pentru energie. Deci Rusia atacă locurile critice de stocare care dețin gazul Europei, scrie Politico
Chiar lânga Kiev se află un crater fumegător, unde a fost una dintre cele mai mari centrale electrice din Ucraina.
Ruina bombardată a termocentralei Trypilska — principalul producător de energie electrică pentru milioane de oameni — este un simbol al unei schimbări devastatoare în curs de desfășurare în Ucraina. În ultimele săptămâni, Rusia a început să provoace daune permanente sistemului energetic al Ucrainei, nu numai că elimină stațiile de generare, ci umblă după vastele instalații subterane de stocare a gazelor pe care UE s-a sprijinit iarna trecută pentru a evita propriile deficite de energie.
Este o schimbare față de ultimii doi ani, când Moscova și armata sa invadatoare au vizat mai ales transformatoarele de energie ale Ucrainei, componentele care mută puterea de la un circuit la altul. Astfel de atacuri erau dăunătoare, dar piesele puteau fi reparate sau înlocuite rapid.
Acum că întregi centrale electrice sunt în vizorul lor, reparațiile vor dura ani. Iar bombardarea locurilor de stocare pot priva Europa de un plan critic de rezervă.
„Centralele noastre termice au fost atacate de 48 de ori în ultimele șase luni, dar, fără îndoială, atacurile Rusiei din ultimele câteva săptămâni au fost cele mai grave de la [invazia] pe scară largă din 2022”, a spus Maxim Timchenko, CEO al celei mai mari firme privată de energie din Ucraina, DTEK.
Compania, a spus el, a pierdut acum aproape 80% din capacitatea sa de generare.
Rezultatele sunt supărătoare – și nu doar pentru Ucraina. Oficialii de acolo sunt îngrijorați de cum vor trece peste iarnă cu luminile și încălzirea aprinse. Apărarea antiaeriană a Ucrainei este scăzută, spun ei, ceea ce face din ce în ce mai dificilă oprirea rachetelor care plouă asupra infrastructurii energetice. Nici nu există multe piese pentru reparații ușor de accesat pentru acele centrale electrice degradate.
Apoi, există uropa. Iarna trecută, Ucraina și-a oferit rețeaua de stocare a gazului comercianților europeni, deoarece aceștia și-au acumulat frenetic rezerve în cazul în care Rusia și-a întrerupt aprovizionarea când temperatura a scăzut. Acum, Rusia vizează această rețea, ridicând semne de întrebare dacă UE este pregătită cu alternative.
„Rușii au încercat să folosească energia ca armă nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva întregii lumi”, a spus Oleg Ustenko, un economist ucrainean care până de curând a fost consilier principal al președintelui Volodimir Zelensky. „Aceasta este o provocare pentru noi, dar este și o provocare pentru Europa.”
Ambuteiaj
Este un motiv de descurajare într-o zonă care, până de curând, era o sursă de optimism pentru Ucraina.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, Ucraina se prezenta ca o mare putere pentru Europa, lăudându-se că exportă zilnic aproximativ 1 milion de euro în energie electrică către vecinii săi occidentali. Acum, balanța financiară s-a schimbat, Kievul și-a epuizat bugetul precar pentru a importa energie, în timp ce se luptă să evite întreruperile de curent și să alimenteze o industrie a armelor din timpul războiului.
„Există o presiune enormă, mai ales în regiuni precum Harkov, unde toate activele noastre principale au fost atacate de rachete și încercăm să restabilim cât mai multă putere posibil, în timp ce adversarul întreprinde tot mai multe atacuri noi”, a declarat Volodymyr Kudrytskyi, CEO al operatorul de rețea de stat Ukrenergo, într-un interviu.
„Sunt sigur că vom reuși să punem rețeaua în funcțiune”, a adăugat el, „dar generarea de energie pare să fie principala problemă”.
Potrivit lui Timchenko, doar sprijinul aliaților Ucrainei poate salva rețeaua de la mai multe distrugeri.
"Din păcate, apărările pasive pe care DTEK le-a instalat - cum ar fi blocurile de beton și sacii de nisip - au avut doar un efect limitat împotriva acestor atacuri de precizie", a spus el. "Avem nevoie urgent de apărări antiaeriene mai puternice pentru a salva și proteja sistemul energetic al Ucrainei".
Kievul a făcut apel la partenerii săi să-și intensifice și să o ajute să-și apere infrastructura încă de la începutul noului val de bombardamente în martie.
Vorbind după bombardamentul centralei electrice de la Trypilska, Zelenskyy a spus : „11 rachete au zburat spre ea. Am distrus primele șapte; alte patru au distrus centrala. De ce? Pentru că au fost zero rachete [ucrainene] - am rămas fără toate rachetele care au protejat Trypilska”.
Deocamdată, însă, un pachet de ajutor critic pentru Ucraina este blocat într-un impas de luni de zile la Washington.
Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a purtat luni discuții de urgență la Bruxelles cu comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, în timp ce situația continua să se deterioreze. Potrivit unui oficial ucrainean care cunoaște discuțiile, ministrul s-a concentrat pe „pașii internaționali suplimentari și asistența necesară pentru a sprijini sistemul energetic al Ucrainei – cu prioritate primordială pentru a asigura mai multă apărare aeriană”.
În timp ce Germania a confirmat în weekend că va trimite o baterie suplimentară de apărare aeriană Patriot în Ucraina, mulți consideră că este prea puțin, prea târziu în urma atacurilor care au privat țara de independența sa energetică. Acum, în loc să ajute UE să-și spargă dependența de combustibilii fosili ruși prin furnizarea de energie electrică ieftină, Kievul a rămas în speranța că vecinii săi o vor ajuta să țină luminile aprinse în următoarele luni și poate ani.
„Acest lucru are efecte economice dramatice”, a spus Ustenko. „Este foarte puțin probabil să putem continua exporturile și probabil că vom avea nevoie să importăm energie electrică”.
Pentru a înrăutăți lucrurile, a adăugat el, atacurile din ce în ce mai mari riscă să-i descurajeze pe investitorii privați de care Ucraina are nevoie să-și modernizeze rețeaua asediată și să lanseze proiecte mai mici de energie regenerabilă, care vor fi mai greu de vizat de ruși.
Temeri pentru gaze
Problemele energetice ale Ucrainei devin din ce în ce mai multe probleme energetice ale Europei.
Săptămâna trecută, Rusia a semnalat o potențială nouă fază în atacul său energetic, lovind două locații separate legate de rețeaua subterană de stocare a gazelor naturale a Ucrainei.
Instalațiile au fost esențiale pentru eforturile energetice ale Europei iarna trecută, comercianții ținând acolo miliarde de metri cubi de combustibil în caz de penurie acută. Capacitatea suplimentară de stocare a oferit țărilor UE acces facil la provizii și a permis companiilor să stocheze surplusul de combustibil pe care altfel nu ar fi avut unde să-l pună – și pe care ar fi fost forțate să-l vândă la un cost de până la 2 miliarde de euro.
„Ucraina a salvat fundul Europei”, a spus Aura Sabadus, expert în gaze la firma de informații despre mărfuri ICIS. „Și tragedia este că gazul pe care îl depozitau provine din țări care se opun trimiterii de ajutoare Ucrainei, cea mai mare parte provine din Ungaria și Slovacia. Și, în cele din urmă, asta se va întoarce împotriva lor”.
Există mai multă incertitudine privind aprovizionarea la orizont și pentru Europa. La sfârșitul anului, un acord de tranzit care permite Rusiei să trimită gaze către UE prin Ucraina este programat să expire, iar Kievul insistă că pactul nu va fi prelungit.
„Scenariul de groază este că nu există depozite ucrainene în decembrie, nici tranzit”, a spus Sabadus. „Atunci, ce facem de fapt? Și chiar și pe termen mai lung, cu un alt volum uriaș de gaz natural lichefiat care vine din SUA și Qatar din 2025 încoace, unde vom pune toate acestea ca măsură de securitate a aprovizionării?”
Potrivit lui Ustenko, fostul consilier al lui Zelensky, cu cât Occidentului îi va lua mai mult timp să ofere Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană, cu atât va fi mai rău pentru toți cei implicați.
„Trebuie să ne salvăm țara, să ne salvăm poporul și, cu cât deciziile cu privire la rachetele antiaeriene sunt luate mai repede, cu atât va fi mai bine pentru Ucraina și Europa”, a spus el.