Putin a anunțat începutul contraofensivei ucrainene dar spune că aceasta nu reușește să-și atingă obiectivele

09 Iun 2023
Putin a anunțat începutul contraofensivei ucrainene dar spune că aceasta nu reușește să-și atingă obiectivele

Președintele rus crede în această vineri că ucrainenii și-au început manevrele militare, în timp ce contraofensiva este așteptată de săptămâni întregi, scrie BFMTV

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri, în cadrul unei conferințe la Soci, că contraofensiva ucraineană „a început”, dar că armata ucraineană „nu și-a atins obiectivele”, într-un videoclip retransmis pe rețeaua de socializare Telegram de un reporter de la televiziunea publică din Rusia.

Potrivit acestuia, luptele au durat cinci zile, dar „trupele ucrainene nu și-au atins obiectivul pe niciunul dintre câmpurile de luptă”.

Toate încercările de contraofensivă efectuate până acum au eșuat, dar regimul de la Kiev are încă potențial ofensiv”, a adăugat Vladimir Putin, asigurând că răspunsul Rusiei „se va baza pe această observație”.

Armata rusă a raportat lupte intense în sudul Ucrainei în ultimele zile, susținând că a respins mai multe atacuri ucrainene care ar fi începuturile vastei contraofensive pregătite de luni de zile de statul major ucrainean.

Autoritățile ucrainene, a căror armată este acum echipată cu echipament occidental modern, păreau să minimizeze luptele, continuând să-și mențină strategia vagă.

Potrivit ministrului adjunct al Apărării ucrainean, forțele de la Kiev desfășoară „operațiuni de luptă activă” în apropierea orașului devastat Bakhmut din est, iar în sud au loc „bătălii poziționale”, unde trupele ruse desfășoară „operațiuni defensive”.

Fapt rar, armata rusă recunoscuse marți moartea a 71 dintre militarii săi în operațiunile menite să respingă atacurile ucrainene pe toată fața.

Dar Vladimir Putin a asigurat vineri că pierderile ucrainene au fost „de aproximativ trei la unu” în favoarea Rusiei.

"Se știe că în timpul operațiunilor ofensive, pierderile sunt de aproximativ trei la unu. Acesta este un clasic. Dar în acest caz, depășesc semnificativ acești indicatori clasici. Nu voi reproduce acum cifrele, dar sunt impresionante", a recunoscut președintele, conform Ria Novosti

Conducerea militară rusă evaluează situația cu ofensiva inamică și va proceda din realitățile de pe câmpul de luptă, a adăugat Putin. În plus, a subliniat dezvoltarea complexului militar-industrial autohton, capabil să îndeplinească toate sarcinile stabilite, citând ca exemplu creșterea producției de arme moderne.

„Aș dori să remarc că această tragedie se datorează evenimentelor care au avut loc în anii precedenți, iar responsabilitatea pentru acestea revine în întregime regimului de la Kiev, a cărui sursă principală de putere este o lovitură de stat”, a precizat liderul rus.

Începutul contraofensivei ucrainene a fost anunțat marți de ministrul Apărării Serghei Șoigu . Potrivit acestuia, inamicul a încercat să atace în diverse sectoare ale frontului, pentru care a concentrat o cantitate mare de echipamente și forță de muncă. Armata rusă a zădărnicit aceste încercări, Forțele Armate ale Ucrainei nu și-au atins obiectivele și au suferit pierderi semnificative - peste 3,7 mii de militari, peste 50 de tancuri și alte echipamente în trei zile, spune Rusia.

Cu o zi înainte, șeful Ministerului Apărării din Rusia a anunțat o încercare de noapte a rezervelor special antrenate ale Forțelor Armate ale Ucrainei de a sparge apărarea rusă în regiunea Zaporojie . Trupele ucrainene au eșuat. În ultima zi, Kievul a pierdut 945 de soldați, 33 de tancuri, 28 de vehicule de luptă de infanterie, 38 de vehicule de luptă blindate, trei monturi de artilerie autopropulsate Krab și alte arme.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră