Primul caz de COVID-19 în rândul turiștilor, pe insula Creta, cine putea fi? O româncă aflată în vacanță cu soțul ei

04 Iul 2020 | scris de I.D.
Primul caz de COVID-19 în rândul turiștilor, pe insula Creta, cine putea fi? O româncă aflată în vacanță cu soțul ei

O veste proastă vine din Grecia, tocmai pe fondul reluării fluxului de turiști spre însorita Elladă, dar și al problemelor de logistică la frontiera bulgaro-greacă, din cauza măsurilor de protecție luate de autoritățile de la Atena pentru evitarea răspândirii noului coronavirus în Grecia.

Ei bine, primul caz de COVID-19 în rândul turiștilor străini care vizitează acum insula Creta a fost identificat sâmbătă. A fost nevoie de poliția locală pentru localizarea pacientului, precizează keeptalkinggreece.com. Autoritățile sanitare elene sunt în alertă.

Identificarea primului caz pozitiv din Creta, printre turiști, intervine la numai câteva zile după ce aeroporturile regionale s-au redeschis în Grecia: la 1 iulie.

Este vorba despre o femeie din România, aflată în vacanță cu soțul ei, scrie sursa citată.

Pe ansamblul Greciei au fost confirmate până în prezent cinci cazuri în rândul pasagerilor sosiţi pe aeroporturile greceşti începând cu 1 iulie, în urma analizei a circa 1.400 de teste moleculare din cele 5.889 efectuate. Este vorba despre trei femei, din Suedia, Serbia şi românca din Creta, precum şi un cuplu grec.

Autorităţile greceşti încearcă de joi seara să identifice contacţii cazurilor confirmate. Femeia suedeză nu a respectat autoizolarea obligatorie de 24 de ore în care trebuie să rămână persoanele testate la sosirea în Grecia. Ea a fost localizată în timp ce se plimba prin Atena.

La intrarea în Grecia sunt efectuate teste aleatorii pentru COVID-19 în rândul turiştilor străini, cei testaţi fiind obligaţi ca până la aflarea rezultatului testului să rămână în izolare la adresa comunicată autorităţilor.

Turiştii străini testaţi pozitiv în Grecia sunt plasaţi 14 zile în izolare în hoteluri de carantină, în cazul în care nu necesită spitalizare.

MAE, primele informaţii despre românca depistată cu COVID-19 în Creta

Cetăţeanul român, aflat în vacanţă în Creta, depistat pozitiv cu COVID-19, este în prezent în autoizolare la hotel, urmând ca duminică să fie transportat la o altă unitate hotelieră, în carantină, a informat, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe.

Conform sursei citate, respectiva persoană a sosit în Republica Elenă joi, 2 iulie, cu o cursă charter, cu escală la Atena, având ca destinaţie Insula Creta.

"Toţi pasagerii cursei aeriene respective au fost testaţi la sosire pentru COVID-19, iar rezultatele testelor prelucrate până la acest moment au confirmat un singur caz pozitiv. În prezent, cetăţeanul român este în autoizolare la hotel urmând ca, în cursul zilei de 5 iulie, să fie transportat la o unitate hotelieră desemnată ca locaţie pentru carantină. Conform datelor oficiale comunicate de către autorităţile elene, o anchetă epidemiologică vizând contacţii direcţi ai persoanei depistate pozitiv este în curs. Persoanele depistate pozitiv vor fi plasate în carantină, iar cele cu rezultat negativ al testării îşi vor putea continua sejurul", a precizat sursa citată.

MAE menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Alte stiri din Externe

Ultima oră