Primarul Kievului îl critică pe Zelensky:„plătește pentru greșelile pe care le-a făcut”

04 Dec 2023
Primarul Kievului îl critică pe Zelensky:„plătește pentru greșelile pe care le-a făcut”

Primarului Kievului, Vitali Klitschko crede că generalul Zalujny „a spus adevărul” când a afirmat că războiul este "într-un impas" și spune că Zelensky „plătește pentru greșelile pe care le-a făcut”, spune el într-un interviu acordat ziarului elvețian 20Minuten.

  • Domnule Klitschko, care este situația la Kiev?

Kievul a fost și rămâne o țintă pentru Rusia. De la începutul războiului am avut alarme de rachete de aproape 900 de ori. Aceasta înseamnă că locuitorii trebuie să ajungă în siguranță de fiecare dată și să intre într-un buncăr. 

  • Dar aproape nimeni nu mai face asta.

Nu recent. Pentru că sistemele de apărare funcționează foarte bine, iar atacurile rusești au fost în mare parte fără succes: majoritatea dronelor și rachetelor kamikaze au fost doborâte datorită sistemelor de apărare germane Iris. Dar recomandarea noastră rămâne: dacă alarma sună, ar trebui să intri într-un buncăr. Celălalt subiect mare este iarna. „Asta mă deranjează și astăzi.”

  • Cum este pregătit Kievul pentru această iarnă?

Iarna trecută a fost cea mai grea iarnă vreodată: atacurile Rusiei au afectat peste 60% din centralele electrice și câmpurile de transformatoare ale orașului. Pentru prima dată în istoria Kievului, transportul public a fost anulat, ceea ce mă enervează și astăzi. Sensul din spatele acestor atacuri este greu de înțeles. Rușii spun că vizează instalații militare, dar vizează structuri civile și vor ca milioane de oameni să înghețe la temperaturi sub zero. Este pur și simplu teroare și împotriva oricărei legi marțiale. Și trebuie să ne pregătim pentru această teroare. Acum vine iarna, in curand si frigul...

  • Iarna e aici, deja îngheață!

Crezi că... Găsiți? Este în jur de zero grade, dar aici frigul înseamnă minus 20 de grade și mai mult. Ianuarie estepe drum – iar februarie, Lutji ​​​​în ucraineană, care înseamnă colocvial „cea mai proastă lună”. Ne pregătim pentru aceste luni. Datorită ajutorului umanitar al partenerilor noștri străini, acum avem transformatoare și sisteme de încălzire pentru spitale care funcționează independent de rețeaua electrică. De asemenea, încurajăm cetățenii să se aprovizioneze cu apă, mâncare și îmbrăcăminte caldă. 

  • În opinia dumneavoastră, Elveția este suficient de angajată? 

După cum se știe, Elveția încearcă să fie neutră din punct de vedere militar. Ea este implicată în ajutor umanitar punându-ne la dispoziție ambulanțe și echipamente medicale, iar iarna trecută ne-a dat generatoare. Elveția a primit, de asemenea, mulți refugiați ucraineni. Aș dori să vă mulțumesc foarte mult pentru toate acestea. 

  • Simt că mai este un dar de urmat.

Nu poți fi neutru în acest război. Trebuie să iei atitudine împotriva terorii și genocidului - și asta se întâmplă în Ucraina chiar acum. Fie aperi drepturile omului, fie o dictatură. Lumea de astăzi este din ce în ce mai alb-negru. Ne apărăm țara și vrem arme defensive pentru a face acest lucru. Nu e nimic în neregulă cu asta. 

  • Care este cea mai mare diferență față de iarna trecută?

Anul trecut Kievul era aproape gol, acum este plin. Mulți s-au întors și avem aici aproape jumătate de milion de refugiați din toată țara. 

  • Toate buncărele sunt accesibile acum? Nu a fost întotdeauna cazul. 

Aceasta este responsabilitatea deplină a președintelui. Dar nu vreau să dau vina pe alții; în calitate de primar, desigur, am și eu responsabilitatea pentru Kiev. Dar orașul plătește pentru a se asigura că buncărele sunt accesibile, reparate și echipate. Din păcate, mereu există jocuri politice, ceea ce este o mare greșeală în război, pentru că sunt în joc interesele tuturor. În plus, ne lipsesc mulți specialiști pentru că acum sunt la luptă. Peste 100.000 de cetățeni din Kiev sunt în armată. 

  • Apropo de președinte – chiar aveți ambiții pentru această funcție?

Ar fi o prostie să mă gândesc la asta astăzi. Astăzi singura întrebare este dacă Ucraina continuă să existe. Putin nu acceptă Ucraina ca țară independentă, acesta nu este un secret. El spune că Ucraina face parte din Imperiul Rus. Luptăm pentru libertatea și independența noastră. În același timp, există deja război de tranșee între politicienii noștri - este șocant într-o țară care luptă pentru existența ei. Acest lucru este pur și simplu stupid. Deci, să vorbesc despre ambițiile mele politice acum nu ar fi înțelept. 

  • Sunteți surprins că popularitatea președintelui Zelensky este în scădere în comparație cu armata?

Nu.

  • De ce nu? 

Oamenii văd cine este eficient și cine nu. Și au fost și sunt multe așteptări. Zelensky plătește pentru greșelile pe care le-a făcut. 

  • Ce greșeli a făcut? 

Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiți pentru acest război. De ce Zelensky a negat până la final că se va întâmpla. Sau de ce era posibil ca rușii să fi putut ajunge atât de repede la Kiev. Erau prea multe informații care nu se potriveau cu realitatea. Dar totuși: Președintele are o funcție importantă astăzi și trebuie să-l sprijinim până la sfârșitul războiului. Dar la sfârșitul acestui război, fiecare politician va plăti pentru succesele sau eșecurile sale. 

  • Sunt la Kiev de peste 8 luni. În orice caz: vad nemulțumirea oamenilor. Au avut loc demonstrații împotriva reparării drumurilor și clădirilor în loc ca banii să meargă către armată. Ce crezi?

Drumurile fac, de asemenea, parte din infrastructura critică. Ambulanța și pompierii trebuie să treacă repede - sau chiar armata. Străzile sunt arterele orașului nostru și trebuie să funcționeze corect. De asemenea: Nu putem primi întotdeauna ajutor de la Occident, economia orașului nostru trebuie să funcționeze așa. Oamenii care cer ca niciun ban să nu curgă în infrastructură se înșală. Trebuie să ne consolidăm economia pentru a supraviețui în prima linie și ca țară. "

Sunt gelos când conduc prin Polonia, Slovacia sau Republica Cehă.”

  • Să vorbim despre corupția în creștere pe care o denunță și mulți ucraineni. 

Avem nevoie de legi europene și de calitatea vieții europene pentru a combate acest lucru. Când vorbim despre reconstrucția Ucrainei, nu este vorba doar de case și poduri sparte, ci și de reforme în justiție, administrație și politică. Lucrăm deja la asta și la sfârșitul războiului trebuie să implementăm acest lucru foarte repede, pentru că această oportunitate poate trece rapid. Dar avem nevoie și de ajutorul Europei pentru asta. Trebuie să învățăm din poveștile de succes și din greșelile altora. Trebuie să fiu sincer: sunt gelod când conduc prin Polonia, Slovacia sau Cehia. Aceste țări din fostul bloc sovietic au făcut pași uriași.

  • Ce faci împotriva corupției la Kiev? 

La capitală, suntem un model pentru întreaga țară. Lucrăm cu o companie germană de IT și bugetul este transparent. Cetățenii pot vedea de unde vin banii și unde se duc. Totul este transparent, iar acesta este cel mai important lucru în lupta împotriva corupției. Parlamentul și multe administrații din țară ne-au urmat exemplul. 

  • A avut loc un atac cu otravă asupra soției șefului serviciilor secrete ucrainene Budanov. A lucrat adesea pentru tine la primărie. Cum este securitatea ta?

Respect protocolul, oricum in aceasta situatie exceptionala. 
Măsurile de securitate sunt acum înăsprite după atac? Sunt fatalist și în acest context există o vorbă bună: Cel care s-a născut să ardă nu se îneacă niciodată. Ador proverbele. 

  • Care este proverbul tău preferat?

Am mii. La serviciu, de exemplu: „Cei care vor găsedcîntotdeauna o cale și cei care nu vor să găsesc întotdeauna o scuză.”

  • Găsește Occidentul scuze când vine vorba de livrări de arme?

Nu. Când vine vorba de rachetele Taurus pe care Germania nu le-a livrat, acestea sunt scuze. Dar am primit multe când vine vorba de sisteme de apărare și suntem enorm de recunoscători pentru asta. 

  • Și când vine vorba de muniție?

Livrările sunt în urmă cu promisiunile. Suntem în cel mai mare război de după cel de-al Doilea Război Mondial. Frontul are peste o mie de kilometri lungime. Uzura muniției este enormă și producția nu poate fi menținută. Inteleg asta. Dar nu și când vine vorba de rachete cu rază lungă de acțiune - partenerii noștri sunt mult prea precauți și le evită.  

  • Generalul Zalujni a descris războiul ca pe un impas într-un interviu și a fost puternic criticat pentru acest lucru. A făcut o greșeală? 

Nu. El a spus adevărul. Uneori oamenii nu vor să audă adevărul. Dar până la urmă el este responsabil. El a explicat și a justificat care este situația astăzi. Bineînțeles că putem să ne mințim euforic oamenii și partenerii noștri. Dar nu poți face asta pentru totdeauna. Unii dintre politicienii noștri l-au criticat pe Zalujni pentru cuvintele sale clare - e greșit. Eu îl susțin.

  • Vii la Davos anul viitor?

Aș dori să vin. Pentru că aici am putut să fac contacte valoroase și să găsesc investiții pentru Kiev. Orașul meu a simțit rezultatele acestei misiuni. Aș vrea să repet asta. Dar totul depinde de care este situația. Oamenilor le este greu să înțeleagă când orașul este în flăcări din cauza dronelor și rachetelor Kamikaze, iar primarul este în Elveția. În orice caz, există planuri pentru asta. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră