Prima țintă post-electorală a europarlamentarilor de dreapta: răsturnarea interdicției privind mașinile electrice Green Deal

11 Iun 2024
Prima țintă post-electorală a europarlamentarilor de dreapta: răsturnarea interdicției privind mașinile electrice Green Deal

Weber de la PPE promite să facă eforturi pentru a anula interzicerea motoarelor cu ardere în discuțiile din zilele următoare, scrie Politico

 Dreapta proaspăt aleasă nu și-a pierdut timpul să tragă primul foc în pachetul emblematic de legi ecologice al UE, la câteva minute după ce a proclamat victoria duminică seara la alegerile europene.

În vizor: O interdicție din 2035 privind vânzarea de mașini cu motor cu combustie — un pilon central al planului Green Deal de a reduce emisiile cauzate de încălzirea planetei pe drumurile din Europa.

A fost primul lucru menționat de Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, care a ocupat cele mai multe locuri în Parlamentul European la alegeri, în timp ce ieșea dintr-o reuniune zbuciumata din noaptea alegerilor de la Bruxelles.

Interdicția, a spus el pentru POLITICO, a fost o „greșeală”, promițând că partidul va discuta retragerea ei în „zilele următoare”.

Promisiunea a scos în evidență inversarea completă care a avut loc de la ultimele alegeri UE din 2019, care i-au văzut pe toți liderii, cu excepția extremei drepte, concurând pentru credibilitatea ecologică, în timp ce activiștii pentru schimbările climatice au mărșăluit în stradă.

Acum, planurile istorice ale UE de a restrânge încălzirea globală sunt atacate după alegerile europene în care partidele de dreapta au crescut în timp ce Verzii Europei au pierdut teren.

Peter Liese, deputatul principal al PPE pentru climă, a declarat pentru POLITICO că rezultatele alegerilor confirmă viziunea partidului său pentru un Green Deal mai puțin restrictiv - planul de referință al UE de a reduce poluarea cu gaze cu efect de seră până în 2050.

„Va trebui să facem câteva ajustări. Interzicerea motoarelor cu ardere – trebuie să dispară”, a spus el. Un alt domeniu critic va fi agricultura, pe care PPE a promis că o va proteja de o reglementare mai agresivă a climei.

Nu va fi chiar atât de ușor. Anularea interdicției auto ar contrazice în mod direct candidatul principal al PPE, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a introdus interdicția și a susținut-o în timp ce ea făcea campanie pentru un al doilea mandat de cinci ani ca director executiv al UE. Orice mișcare de a abandona legea ar declanșa, de asemenea, un război total cu partidele de stânga care au susținut această mișcare.

Lăsând deoparte, un lucru este acum sigur, potrivit lui Liese: „Nu se vor mai lua decizii fără PPE”.

O nouă nuanță de verde

Alexandr Vondra, un europarlamentar ceh care a lucrat la legislația climatică pentru grupul de dreapta conservatori și reformiști europeni (ECR), a spus că politica climatică va deveni mai „realistă” în următorii cinci ani. 

„Dacă compar elaborarea politicilor Green Deal cu conducerea unei mașini, mă aștept că noul Parlament European va folosi și un volan sau o pedală de frânare, nu doar pedala de accelerație”, a spus el. 

Pascal Canfin, un europarlamentar francez de centru, care a fost președinte al comisiei de mediu a Parlamentului în ultimul mandat, a insistat că alegerile nu au produs „o majoritate pentru a demonta Green Deal”. 

Alții nu erau atât de siguri. 

„Acordul Verde nu a murit. Dar va trebui să vedem ce vor aduce săptămânile următoare”, a spus Michael Bloss, un europarlamentar german al Verzilor. „Dacă există majorități în care sunt implicate partide de dreapta, retragerea este o posibilitate”. 

Liese a spus că PPE este hotărât să reducă contribuția UE la încălzirea globală la zero până în 2050, așa cum se impune prin obiectivele climatice ale blocului. 

„Dacă progresul este echivalat cu interdicții, va exista o retragere”, a spus el. „Fără retragere în ceea ce privește obiectivele climatice, dar în ceea ce privește interdicțiile și birocrația, da.”

Să înceapă înțelegerea

Von der Leyen va prezenta acum un al doilea mandat la conducerea puterii executive a UE, care va necesita sprijinul Parlamentului European.

Pentru a ajunge acolo, von der Leyen va încerca să construiască o coaliție de partide din centrul stânga și PPE. Dar dacă pierde chiar și câteva locuri de la acele partide, s-ar putea să nu obțină majoritatea de care are nevoie. Asta înseamnă că ea poate căuta să se ocupe de Verzi sau de dreapta. 

În orice caz, Green Deal promite să fie o piedică majoră. Candidatul principal al Verzilor, Bas Eickhout, a declarat că partidul său nu va sprijini nicio anulare a legilor existente, inclusiv interzicerea motoarelor cu ardere. 

„Va avea nevoie de un alt partid. Acela ar putea fi noi, desigur”, a spus el, adăugând că „pentru noi, este destul de clar că legile care au fost adoptate trebuie să rămână pe curs și cred că acest lucru este ceea ce își doresc companiile”.

Green Deal este un pachet complex de legi care guvernează emisiile de gaze cu efect de seră din aproape fiecare parte a economiei, dar se referă și la mulți alți poluanți industriali. Marea majoritate a pachetului a trecut deja prin Parlament și Weber a spus că PPE nu urmărește să dizolve acordul în întregime.

„Nu va exista nicio revizuire a Green Deal în ansamblu”, a spus el.

Asta înseamnă că partidele care susțin în general Pactul Verde dețin în continuare o majoritate ușoară în Parlament.

Dar consilierii științifici independenți ai UE au subliniat necesitatea nu numai de a menține politicile existente, ci și de a face mult mai mult, în special în ceea ce privește emisiile din agricultură. Demonstrațiile zgomotoase de tractoare din capitale, la începutul acestui an, au oprit zgomotos eforturile de a controla impactul industriei agricole asupra mediului. 

Face față pierderii

La petrecerea de seara electorală a Verzilor de la Bruxelles, duminică, sala a tăcut când au apărut primele rezultate din Germania. Partidul a alunecat de pe al doilea pe al patrulea, cu mult în urma extremei drepte Alternative for Germany. 

Germanii au considerat pacea, securitatea socială și imigrația drept probleme decisive pentru comportamentul lor de vot. Schimbările climatice, care a ocupat primul loc în 2019, au coborât pe locul patru , chiar dacă două treimi dintre oameni au spus că se tem că încălzirea globală le va distruge mijloacele de existență. 

În Franța, Verzii au cochetat cu eliminarea completă, oscilând în jurul pragului de 5% necesar pentru a-și asigura orice mandat în Parlamentul European. La petrecerea de urmărire a Verzilor din Bruxelles, oamenii au izbucnit în urale și aplauze când au venit sondajele franceze - un moment grăitor, având în vedere că sărbătoreau o suspendare a execuției, nu o victorie.

Într-adevăr, preocupările cu privire la consecințele devastatoare ale schimbărilor climatice – prezise de oamenii de știință și evidente în proliferarea inundațiilor, incendiilor și căldurii mortale – pur și simplu nu conduc agenda politică așa cum au făcut-o atunci când UE a organizat ultimele alegeri în 2019.

„Aș spune că este încă o preocupare a multor oameni”, a spus Eickhout, principalul candidat al Verzilor. „Dar nu este preocuparea de top”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră