„Prigojin a fost ucis de ucraineni”, spune un blogger rus pentru Washington Post

24 Aug 2023
„Prigojin a fost ucis de ucraineni”, spune un blogger rus pentru Washington Post

La două luni de când a lansat o provocare îndrăzneață la adresa guvernării președintelui rus Vladmir Putin, șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, se afla pe lista de pasageri a unui avion care s-a prăbușit la nord-vest de Moscova, ucigând toate cele 10 persoane aflate la bord, potrivit autorităților aviatice din Rusia, scrie Washington Post.

Nu a fost imediat clar dacă Prigojin se afla în avionul Embraer când acesta a căzut în regiunea Tver, dar Rosaviatsiya, agenția de transport aerian a țării, a spus că numele său figurează pe lista de zbor. .

„A fost lansată o anchetă cu privire la prăbușirea aeronavei Embraer”, a spus agenția într-un comunicat. „Conform listei de pasageri, printre aceștia se numără și Evgheni Prigojin.”

Nu a existat nicio confirmare a morții sale miercuri din partea oficialilor ruși sau americani sau din partea serviciului de presă al lui Prigojin, care nu a mai postat online din iunie. Un canal Telegram asociat cu Grupul Wagner a cerut să nu publice „date și mesaje neverificate” despre soarta lui Prigojin.

Dar mai târziu, miercuri, Gray Zone, un alt canal Telegram legat de Wagner, a postat un necrolog: „Șeful Grupului Wagner, Eroul Rusiei, un adevărat patriot - Evgeniy Viktorovich Prigojin a murit ca urmare a acțiunilor trădătorilor Rusia”, se arată în postare. „Dar chiar și în Iad va fi cel mai bun! Slavă Rusiei!”

Martorii oculari au raportat miercuri că au auzit două explozii înainte ca avionul să se prăbușească și să ardă în flăcări pe un câmp, a informat presa rusă. La bord se aflau șapte pasageri și trei membri ai echipajului, au declarat oficialii aviației, inclusiv Dmitri Utkin, comandantul secund al lui Prigojin. Avionul zbura de pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova la Sankt Petersburg, care este orașul natal al lui Prigojin și locul fostului sediu al lui Wagner.

Cel puțin două avioane afiliate lui Wagner au fost în aer lângă Moscova miercuri seară, potrivit Gray Zone, adăugând confuziei cu privire la cine a fost ucis.

Janis Garisons, secretarul de stat al Ministerului leton al Apărării, a spus că dacă Kremlinul ar fi implicat în accident, ar fi un semnal că „regimul lui Putin este stabil și se întărește”, deși el a subliniat că nu a avut încă informații care confirmă că Prigojin se afla în avion.

De asemenea, experții au cerut prudență. Prigojin era cunoscut pentru a avea numeroase pașapoarte și dubluri corporale care călătoreau sub numele său.

„Până nu știm cu certitudine că este Prigojinul potrivit, să nu fim surprinși dacă va apărea în scurt timp într-un nou videoclip din Africa”, a declarat Keir Giles, analist rus la grupul de reflecție Chatham House din Londra.

„Este puțin probabil să știm vreodată adevărata cauză a accidentului.” a adăugat el, pentru că „nu există nicio șansă de vreo investigație care să fie fie transparentă, fie de încredere”.

Sursele pro-Kremlin s-au grăbit miercuri să respingă speculațiile conform cărora Prigojin ar fi fost asasinat de autoritățile ruse și au încercat să transfere vina asupra Ucrainei.

Serghei Markov, un consultant politic legat de Kremlin, a spus că dacă Prigojin ar fi fost ucis, probabil că a fost „un atac direct organizat de Ucraina”.

„Rușii ar fi putut să-l ucidă”, a spus el. „Dar dacă s-ar fi dat ordin de lichidare a lui Prigojin, atunci l-ar fi ucis doar pe el, nu ar fi ucis oameni nevinovați. … Dacă Putin ar fi vrut, l-ar fi arestat și asta ar fi fost.”

O serie de generali percepuți ca fiind apropiați de Prigozhin sau critici la adresa lui Shoigu au fost demiși sau excluși, inclusiv generalul Serghei Surovikin, cunoscut sub numele de „Generalul Armaghedon” pentru faptul ca e nemilos pe câmpul de luptă. Presa de stat a raportat miercuri demiterea sa din funcția de șef al forțelor aeriene, după luni de zvonuri despre locul în care se află. Prigojin l-a lăudat frecvent pe Surovikin drept unul dintre cei mai competenți generali ai Rusiei.

Un alt ofițer, generalul-maior Ivan Popov, comandantul Armatei 58 Combinate, o forță renumită în Rusia pentru rolurile sale în războaiele din Ucraina și Cecenia, a fost concediat luna trecută, după ce a acuzat conducerea Rusiei că „decapiteazăa armata în mod trădător și josnic în cel mai dificil și tensionat moment.”

La începutul acestei săptămâni, Prigojin a lansat primul său video de la revoltă, anunțând că Wagner își mută atenția înapoi spre Africa și recrutează soldați cu experiență pentru noi operațiuni. Filmat într-o locație necunoscută din deșert, Prigojin purta camuflaj și ținea o pușcă, jurând că va face Rusia „și mai mare pe toate continentele și Africa mai liberă”.

Miercuri noaptea oamenii au început să depună flori în afara fostului sediu al lui Wagner din Sankt Petersburg.

Roman Saponkov, un blogger rus pro-război, a scris că asasinarea lui Prigojin ar avea „consecințe catastrofale”, deoarece șeful mercenar era încă foarte apreciat de trupele din prima linie din Ucraina.

„Oamenii care au dat ordinul nu înțeleg deloc starea de spirit din armată și moralul”, a scris el pe Telegram.

Alte stiri din Externe

Ultima oră