Preot catolic decide să renunțe la chemarea divină pentru o femeie: ”Astăzi nu pot să-mi imaginez viitorul fără ea”

27 Ian 2023
Preot catolic decide să renunțe la chemarea divină pentru o femeie: ”Astăzi nu pot să-mi imaginez viitorul fără ea”

Părintele Christophe Chatillon, paroh din Orléans-centre și rector al catedralei Sainte-Croix, a anunțat în urmă cu câteva zile că intenționează să părăsească preoția pentru o femeie. El explică de ce a luat această decizie dificilă într-o scrisoare adresată adepților săi, anunță france3-regions.francetvinfo.fr.

„Această știre este un șoc pentru mulți dintre voi”, a scris episcopul Monsenior Blaquart într-un comunicat de presă publicat pe blogul diecezei de Orléans. Christophe Chatillon, rectorul catedralei din 2016, i-a anunțat într-adevăr cu ceva timp mai devreme alegerea de a părăsi ordinul.

Hirotonit preot în 1999, Christophe Chatillon a pus, așadar, capăt funcțiilor sale religioase, aproape 25 de ani mai târziu, pentru dragostea unei femei. El o explică într-o scrisoare, publicată tot pe site-ul parohiei. „De foarte multă vreme, bucuriile misiunii și ale vieții frățești mi-au permis să compensez frustrările legate de slujirea preoțească, și mai ales de celibat: astăzi nu mai este cazul”, scrie el, evocând apoi unul pentru care a ales să-și schimbe viața astăzi.

 În centrul încercărilor prin care am trecut în ultimii ani, șansa vieții a vrut să găsesc confortul de care aveam nevoie alături de un prieten care m-a ascultat și m-a susținut. Astăzi nu pot să-mi imaginez viitorul fără ea.

Christophe Chatillon spune că este conștient „că această nouă alegere de viață (…) nu este compatibilă cu exercitarea slujirii preoțești”. Iată de ce, adaugă el, „după ce mi-am făcut timp pentru discernământ, și nu vreau să mă închid într-o viață dublă, de comun acord cu părintele BLAQUART, aleg liber să părăsesc slujirea”.

În comunicatul său de presă, Monseniorul Blaquart anunță că va fi oferit un timp de discuție și ascultare enoriașilor care doresc acest lucru.

Mai jos, redăm scrisoarea integrală:

”Dragi prieteni,
Timp de șase ani și jumătate, însoțit de frații mei preoți și diaconi, am avut bucuria de a-mi trăi slujirea în slujba diferitelor comunități care alcătuiesc parohia Orléans Cœur de
Ville. De multe luni, din multe motive, pastorala a devenit pentru mine din ce în ce mai greu de suportat, fizic, moral și chiar spiritual. Multă vreme, bucuriile misiunii și ale vieții fraterne mi-au permis să compensez frustrările legate de slujirea preoțească, și mai ales de celibat: astăzi nu mai este cazul. În centrul greutăților trăite în ultimii ani, șansa vieții a vrut să o găsesc confortul de care aveam nevoie de la un prieten care m-a ascultat și m-a susținut. Astăzi nu am nu-mi pot imagina viitorul fără el. Sunt conștient că această nouă alegere de viață pe care îmi doresc să o fac pentru viitor nu este compatibil cu exercitarea slujirii preoţeşti. Acesta este motivul pentru care, după ce mi-am făcut timp pentru discernământ și nu am vrut să mă închid o viață dublă, de acord cu părintele BLAQUART, aleg liber să părăsescr ordinul. Mulțumesc pentru tot ce am primit în acești ani și îți mulțumesc pentru tine atenția fraternă, sprijinul și fidelitatea voastră față de viața comunităților voastre respective.
Mă bazez pe rugăciunile tale și te asigur de ale mele.
Fratern în Hristos,
Christophe Chatillon”

Alte stiri din Externe

Ultima oră