Premierul belgian spune că acțiunile Israelului în Gaza „nu mai sunt proporționale”

07 Noi 2023
Premierul belgian spune că acțiunile Israelului în Gaza „nu mai sunt proporționale”

„Dacă bombardezi o întreagă tabără de refugiați cu intenția de a elimina un terorist, nu cred că este proporțional”, a spus Alexander De Croo, scrie Politico

Premierul belgian Alexander De Croo a declarat luni că „ceea ce am văzut astăzi în Gaza nu mai este proporțional”, criticând recentele atacuri ale Israelului asupra taberelor de refugiați.

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului – care a ucis 1.400 de oameni – țara a lansat atacuri în Fâșia Gaza dens populată , ucigând peste 10.000 de  palestinieni, inclusiv mii de copii, potrivit autorităților sanitare controlate de Hamas.

În timp ce De Croo a spus că a condamnat atacul Hamas și a susținut dreptul Israelului de a se apăra, recentele atacuri de răzbunare au fost excesive.

„A bombarda o întreagă tabără de refugiați cu intenția de a elimina un terorist, nu cred că puteți spune că este proporțional”, a spus De Croo luni. „Este prea departe. Și, de asemenea, violența nestăpânită în Cisiordania, trebuie să fii atent.”

Raiduri aeriene israeliene  au lovit duminică două tabere de refugiați din centrul Fâșiei Gaza. Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puțin 40 de persoane au murit și zeci au fost rănite în lovitura din tabăra Al Maghazi.

De Croo a spus că, deși este „perfect logic” să „căuți o soluție” pentru Hamas, întrebarea este „cum ar trebui găsită soluția”, potrivit site-urilor de știri belgiene. El a adăugat că dialogul politic este cel care va duce la o soluție a conflictului.

Luni, ministrul belgian al Mediului Zakia Khattabi, membru al partidului Ecolo verde, a fost criticat după ce a refuzat să numească Hamas „organizație teroristă” într-un interviu acordat LN24. SUA și UE au desemnat Hamas drept organizație teroristă din cauza rezistenței armate și a violenței împotriva Israelului, care ocupă teritoriile palestiniene, inclusiv Gaza guvernată de Hamas.

„Hamas efectuează în mod constant atacuri. Dar nu folosesc termenul „terorist” pentru că are un sens legal pe care nu îl cunosc”, a spus ea.

Comentariile au fost puternic criticate de partidele politice din Belgia. Michael Freilich, deputat pentru naționaliștii flamanzi, a spus că sunt „insuportabili, încalcă reglementările UE și, de asemenea, periculoase”.

Georges-Louis Bouchez, șeful partidului liberal francofon MR, a spus că cuvintele lui Khattabi pun la îndoială poziția Belgiei și a cerut lui De Croo să intervină.

După reacții adverse, Khattabi a spus pe X, fostul Twitter, că ea „a condamnat fără echivoc actele din 7/10 ca un atac terorist” și că „nu era sigură de clasificarea juridică” atunci când a făcut comentariile.

Alte stiri din Externe

Ultima oră