Populaţia Germaniei a atins anul trecut un maxim istoric de 83,2 milioane de persoane graţie emigranţilor, însă ritmul de creştere a fost cel mai mic din ultimii şapte ani în condiţiile în care cea mai mare economie a Europei continuă să sufere de pe urma unui deficit cronic de naşteri, arată cifrele oficiale publicate vineri, transmite Reuters, preluată de agerpres.ro.
La finele lui 2019, numărul persoanelor care trăiau în Germania era cu aproximativ 200.000 de persoane mai mare decât la finele lui 2018. Cu toate acestea, această creştere se datorează în întregime emigranţilor. "Fără câştigurile aduse de migraţie, populaţia ar fi scăzut", a precizat Oficiul federal de statistică.
Potrivit estimărilor preliminare, anul trecut un număr cuprinse între 770.000 şi 790.000 de persoane s-au născut în Germania şi aproximativ 930.000 au decedat. Numărul emigranţilor care au ajuns în Germania este estimat undeva între 300.000 şi 350.000 de persoane, însă de remarcat că această cifră este în scădere pentru al patrulea an consecutiv.
Germania suferă de mai mulţi ai de un deficit cronic de naşteri şi în consecinţă are una din cele mai îmbătrânite populaţii din lume. Anul trecut, cea mai mare economie a Europei a înregistrat cel mai mare număr de decese de după 1972. Îmbătrânirea populaţiei pune presiune pe sistemul public de pensii din Germania şi este un motiv de îngrijorare pentru companiile care caută să angajeze muncitori calificaţi.
Peste un milion de persoane au fugit de război şi sărăcie din Orientul Mijlociu şi Africa începând din 2015 şi mulţi dintre ei s-au îndreptat spre Germania, atraşi de economia robustă, sistemul relaxat de acordare a azilului şi sistemul generos de protecţie socială.