Germania a comandat milioane de comprimate de iod, care se administrează în cazul unor accidente nucleare grave

03 Feb 2020 | scris de Bianca Maria Drug
Germania a comandat milioane de comprimate de iod, care se administrează în cazul unor accidente nucleare grave

Germania a comandat sute de milioane de comprimate de iod, a căror ingestie este menită să protejeze tiroida împotriva efectelor iodului radioactiv emis în timpul unui accident nuclear grav, care s-ar putea produce îndeosebi în ţările vecine.

Germania achiziţionat 190 de milioane de comprimate de iod pentru cazul în care are loc un accident nuclear grav, a confirmat Oficiul Federal pentru Protecţie împotriva Radiaţiilor, citat de Associated Press.

Numărul tabletelor, utilizate ca măsură de prevenire a cancerului tiroidian în astfel de situaţii, depăşeşte de patru ori stocul curent.

Autorităţile reacţionează astfel la recomandările exprimate de comisia pentru protecţia împotriva radiaţiilor după dezastrul reactorului de la Fukushima, a afirmat radiologul Wolfgang Müller, la acea vreme preşedinte al comisiei.

După cum a explicat  un purtător de cuvânt al Oficiului Federal pentru Protecţia împotriva Radiaţiilor, până acum tabletele de iod erau rezervate oamenilor care locuiesc la mai puţin de 20 de kilometri distanţă de o centrală nucleară.

În viitor, ele vor fi administrate întregii populaţii locuind pe o rază de 100 de kilometri, dar şi la nivel federal femeilor însărcinate, copiilor şi adolescenţilor.

Wolfgang Müller consideră că măsura este importantă şi corectă, precizând că îngrijorările nu sunt produse de reactoarele germane.

Ar putea exista accidente mai mici în timpul dezafectării centralelor nucleare, dar acestea nu ar produce radiaţii la scară largă, spune el.

Mult mai însemnate sunt riscurile la centralele nucleare de la graniţă. Gândiţi-vă la Belgia, Franţa, Elveţia, Republica Cehă sau chiar Suedia.  Dacă se întâmplă ceva, trebuie să protejăm populaţia germană, a mai afirmat specialistul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră