Habib Kashani, membru în consiliul municipal al Teheranului, a declarat marţi că poluarea a dus la decesul a 412 de persoane în ultimele 23 de zile, conform agenţiei oficiale de ştiri, Irna.
Autorităţile locale au anunţat că miercuri vor închide şcolile. Concentaţia particulelor ultrafine din aer, cunoscute ca PM2.5, a depăşit 150 săptămâna aceasta, stabilind un nou record. Aceste particule, care au un diametru sub 2,5 micrometri, pot ajunge în plămâni şi de acolo în circulaţia sângelui, fiind legate de creşterea numărului de cazuri de bronşită, cancer pulmonar şi boli cardiace.
Irna relatează că în patru din ultimele 6 zile calitatea aerului a atins cote periculoase pentru persoanele care suferă de boi respiratorii, în timp ce în două zile a fost periculos pentru toată lumea.
Poluarea este o problemă constantă în Teheran. Oraşul este înconjurat de munţi şi sunt foarte puţin curenţi de aer care să disperseze smogul. Milioane de maşini circulă pe străzile congestionate ale oraşului, iar o rafinărie locală de petrol este considerată un factor cheie de poluare.
Problema poluării a dominat prima pagină a ziarelor de marţi. Cotidianul Ebtekar a publicat o fotografie cu smogul care învăluie Teheranul, cu titlul "Oraşul meu e pierdut" şi face apel la reducerea numărului de maşini.
Cotidianul reformist Etemaad a publicat un editorial pe prima pagină în care afirmă “noi toţi suntem de vină” şi susţine că Teheranul este sufocat deoarece presa nu reuşeşte să facă autorităţile responsabile, nu se renunţă la maşini, iar oficialii sunt capabili doar să închidă şcolile.
Regizorul Dariush Mehrjui a declarat pentru Irna că a plecat din Teheran din cauza poluării: “Nu pot respira în Teheran. Toată lumea fuge din Teheran... se sufocă. Uitaţi-vă la rata cancerului. Cine poate trăi în asemenea condiţii?”