UE ridică interdicția de import de cereale din Ucraina; Polonia promite că va continua singură

15 Sep 2023
UE ridică interdicția de import de cereale din Ucraina; Polonia promite că va continua singură

Varșovia spune că va impune interdicție unilaterală, încălcând regulile comerciale ale UE, scrie Politico.

Comisia Europeană a declarat că nu va extinde interdicția importurilor de cereale ucrainene care expiră vineri seara, hotărând în ultimul moment să o lase să expire, în ciuda lobby-ului intens din partea țărilor din estul UE.

Într-o primă reacție, guvernul polonez a amenințat că va impune propria interdicție unilaterală – care ar încălca regulile pieței unice ale UE și ar rupe solidaritatea cu Kievul, pe care Varșovia a susținut-o în războiul său de apărare împotriva Rusiei.

Importurile de cereale ucrainene, inclusiv grâu și porumb, au fost blocate de pe teritoriul a cinci țări din estul UE – Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria – în baza unui acord încheiat cu Bruxelles-ul la începutul acestui  an. Era permis doar tranzitul către alte destinații. Măsurile au fost puse în aplicare pentru a proteja fermierii din cele cinci țări de un aflux de produse ieftine de la vecinul lor distrus de război.

„În prezent nu vedem distorsiuni ale pieței în aceste cinci state membre, prin urmare nu extindem interdicția”, a declarat comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis. „Acestea sunt garanții excepționale, nu ceva care ar trebui să existe pentru [o] perioadă nelimitată.”

Ucraina va trebui acum să ia măsuri pentru a se asigura că exporturile sale de cereale nu denaturează piețele învecinate, a declarat Comisia într-un  comunicatÎntre timp, executivul UE se va abține de la a impune restricții atâta timp cât măsurile eficiente ale Ucrainei sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Unitate și încredere

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi i-a mulțumit președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru că a lăsat restricțiile să expire.

„Acesta este un exemplu despre cum Ucraina și UE care lucrează împreună într-o adevărată unitate și încredere. Când sunt respectate regulile și acordurile sunt respectate, Europa întotdeauna câștigă”, a postat el  pe platforma X, fosta Twitter.

Decizia vine după luni de lobby intens din partea comisarului UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și a guvernului din Polonia natală, pentru a menține restricțiile în vigoare cel puțin până la sfârșitul anului – și pentru a le extinde domeniul de aplicare la alte produse.

Campania poloneză a venit pe fondul intensificării campaniei înaintea alegerilor generale din 15 octombrie, unde guvernul de dreapta trebuie să păstreze votul rural pentru a câștiga un al treilea mandat fără precedent la putere.

Comisia a adoptat restricțiile în mai, după ce Polonia și Ungaria și-au închis granițele importurilor ucrainene pentru a-i liniști pe fermierii care protestau. Cele două interdicții au încălcat legislația UE, deoarece numai Comisia are jurisdicție asupra comerțului blocului.

Ambele țări au amenințat că vor repune interdicții unilaterale dacă Comisia va lăsa restricțiile să expire.

„Vom extinde interdicția, în ciuda lipsei de aprobare din partea Comisiei Europene”, a  declarat prim-ministrul Mateusz Morawiecki  în urma anunțului Comisiei. „O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră