Polonia și țările baltice se opun prezenței rușilor și belarușilor la Jocurile Olimpice de la Paris

01 Feb 2023
Polonia și țările baltice se opun prezenței rușilor și belarușilor la Jocurile Olimpice de la Paris

Țările baltice și Polonia au susținut marți cererea Ucrainei de excludere totală a tuturor sportivilor ruși și belarusi de la Jocurile Olimpice (JO) de la Paris, stânjenind Comitetul Olimpic Internațional (CIO), care lucrează la reintegrarea lor sub un steag neutru, scrie Le Monde.

„Decizia de a permite rușilor și belarușilor să participe la următoarele Jocuri este imorală și greșită”, a declarat ministrul de externe leton, Edgars Rinkevics, în marginea întâlnirii cu omologii săi polonezi, estonieni și lituanieni. Prin vocea președintelui său Zorzs Tikmer, Comitetul Olimpic leton a amenințat deja că va boicota Jocurile Olimpice: „Letonia nu va participa la Jocuri alături de țara agresoare”, a spus el.

Letonia s-a aliniat așadar cu poziția Kievului, care a multiplicat condamnările vehemente de când CIO a propus miercuri o foaie de parcurs pentru a organiza întoarcerea sportivilor interziși sub un steag neutru, cu condiția ca aceștia „să nu fi susținut activ războiul din Ucraina” .

Marți seara, organismul internațional a publicat un comunicat de presă foarte sobru pentru a-și reaminti poziția: „Sancțiunile împotriva statelor și guvernelor rus și belarus nu sunt negociabile”, repetă CIO, care invocă interdicția de a organiza evenimente sportive din aceste două țări, interzicerea imnurilor și steagurilor acestora la toate competițiile și interzicerea reprezentanților celor două guverne de la toate evenimentele sportive.

Alte stiri din Externe

Ultima oră