Polonia nu va permite Ucrainei să adere la UE fără restricții pentru cereale, a spus ministrul polonez al agriculturii

14 Sep 2023
Polonia nu va permite Ucrainei să adere la UE fără restricții pentru cereale, a spus ministrul polonez al agriculturii

Polonia nu va permite Ucrainei să adere la UE decât dacă sunt luate măsuri pentru a restricționa intrarea produselor sale agricole, spune ministrul polonez al agriculturii, , scrie NotesFromPoland citând presa poloneza  TVn24

Ca exemplu al tipului de instrumente care ar trebui folosite, el a citat interzicerea completă de către Polonia a importurilor și tranzitului de cereale din Ucraina, introdusă la începutul acestui an.

„În condițiile actuale, agricultura poloneză nu va câștiga niciodată împotriva agriculturii ucrainene”, a declarat Robert Telus pentru postul Radio Plus. „Acolo [în Ucraina] sunt sute de mii de ferme; este un [tip] de agricultură complet diferit. De aceea avem o poziție atât de puternică.”

„Astăzi trebuie să construim instrumente [pentru a restricționa intrarea]...produselor ucrainene”, a adăugat ministrul. „Aceasta este ceea ce facem acum [căutând să extindem interdicția UE la importul cerealelor ucrainene], asta am făcut la 15 aprilie [când Polonia a introdus o interdicție unilaterală de import și tranzit]”.

„Dacă nu construim aceste instrumente astăzi, Polonia cu siguranță nu va fi de acord ca Ucraina să adere la UE”, a declarat Telus.

Când intervievatorul a arătat că unul dintre fundamentele UE este piața sa comună, ministrul a răspuns:

„Când Polonia a aderat la Uniunea Europeană, a trebuit să îndeplinim condiții. Și aceste condiții ne-au fost impuse foarte riguros. Și trebuie să punem condiții pentru Ucraina.”

La sfârșitul lunii aprilie, în urma interzicerii unilaterale a Poloniei, UE a autorizat cinci state membre estice – Polonia, Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia – să interzică importul de cereale ucrainene, permițând în același timp tranzitul prin teritoriile lor să continue. Acest embargo urmează să expire mâine, dar patru dintre cele cinci țări au cerut prelungirea acestuia.

Rapoartele au indicat anterior că restul statelor membre ale UE nu sunt în favoarea unei prelungiri. Cu toate acestea, astăzi comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat pentru Polskie Radio că „va fi probabil o prelungire, totul se îndreaptă în această direcție”.

Guvernul polonez a avertizat în repetate rânduri că, dacă embargoul nu este prelungit, va reintroduce o interdicție unilaterală. Acest lucru ar încălca probabil regulile UE, care conferă Bruxelles-ului competența comercială. Ucraina a amenințat, de asemenea, cu acțiuni legale împotriva Poloniei și a UE dacă interdicția este extinsă sau este introdusă una nouă.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, Polonia a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Kievului, inclusiv a cerut ca Ucrainei să primească o „cale expresă” către aderarea la UE.

Cu toate acestea, vecinii s-au disputat pe anumite probleme. Pe lângă disputa cu privire la cereale, rămân și tensiuni legate de istoria celui de-al Doilea Război Mondial .

La începutul acestui an, un adjunct al ministrului de externe polonez a spus că „este greu de imaginat” ca Ucraina să adere la UE dacă nu permite exhumarea victimelor masacrelor din Volhynia, în timpul cărora zeci de mii de etnici polonezi au fost uciși de naționaliștii ucraineni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră