Ucraina va reclama Polonia la Organizația Mondială a Comerțului dacă blochează exporturile de cereale ucrainene

12 Sep 2023
Ucraina va reclama Polonia la Organizația Mondială a Comerțului dacă blochează exporturile de cereale ucrainene

Acuzând Varșovia, un aliat apropiat al Kievului, de „populism politic înainte de alegerile legislative” programate în Polonia pentru mijlocul lunii octombrie, premierul ucrainean, Denys Chmyhal, a comunicat pe X (fostul Twitter) că „Ucraina va fi forțată să apeleze la arbitrajul OMC [Organizația Mondială a Comerțului]  pentru a obține despăgubiri pentru încălcările standardelor GATT [Acordul General privind Tarifele și Comerțul]”, scrie Le Monde.

Nu am avut niciodată nicio intenție de a face rău fermierilor polonezi. Apreciem cu adevărat sprijinul din partea poporului polonez și al familiilor poloneze! Dar în cazul încălcării legislației comerciale în interesul populismului politic preelectoral, Ucraina ar fi forțată să solicite arbitrajului OMC despăgubiri pentru pierderile cauzate de încălcarea normelor GATT”, a scris Shmyhal.

Guvernul polonez a anunțat că va prelungi unilateral interdicția de import de cereale ucrainene după 15 septembrie, dată stabilită de Bruxelles „indiferent de decizia ulterioară a  Comisiei [Europene].

Pe 15 septembrie, Comisia Europeană este de așteptat să ridice moratoriul privind importul de porumb, grâu, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Polonia încearcă să extindă această interdicție, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, amenință că impune un embargo unilateral.

Alte stiri din Externe

Ultima oră