Polonia nu se teme de consecințele interdicției de importuri din Ucraina: "Nu se va întâmpla nimic"

19 Sep 2023
Polonia nu se teme de consecințele interdicției de importuri din Ucraina: "Nu se va întâmpla nimic"

Polonia nu se teme de repercusiuni din partea UE sau a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) pentru decizia sa de a impune unilateral o interdicție asupra bunurilor agricole ucrainene, a declarat ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, pentru EURACTIV, într-un interviu exclusiv. 

Comentariile vin în momentul în care Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat restricții unilaterale asupra importurilor de cereale din Ucraina vineri (15 septembrie), după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția temporară a importurilor la cei cinci vecini ai Ucrainei din UE.

Interdicția – care cuprindea grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui – a fost inițial implementată pentru a liniști țările din prima linie care și-au impus unilateral restricții comerciale încă din aprilie, după ce un aflux de produse agricole ucrainene a pus fermierii sub presiune.

Decizia de a nu prelungi interdicția a stârnit proteste în rândul acestor țări UE care se învecinează cu Ucraina, cel mai proeminent fiind Polonia, care, pe fondul tensiunilor politice în creștere, se confruntă cu alegeri naționale în săptămânile următoare.

Pentru Telus, „nu există argumente de fond” pentru a nu prelungi interdicția, adăugând că decizia a fost „strict politică” și criticând faptul că Comisia a lăsat până la al unsprezecelea ceas să informeze fermierii din UE.

„Am dori să nu implementăm soluții unilaterale – am fi mai fericiți dacă UE o face, care ar fi adevărata abordare a UE de solidaritate – dar am fost forțați să introducem decizia unilateral pentru a ne proteja fermierii”, a spus el pentru EURACTIV la reuniunea miniștrilor agriculturii din UE de luni (18 septembrie). 

Întrebat dacă se teme de repercusiuni ale mișcării, care este probabil o încălcare a legislației UE, având în vedere că are competență exclusivă în materie de comerț, ministrul a fost liniștit. 

„Nu se întâmplă nimic”, a spus el pentru EURACTIV, adăugând că dacă face „lucruri bune” pentru fermierii polonezi și fermierii din UE, „nu se poate teme de reglementări care merg în direcția greșită”.

De asemenea, Telus nu este îngrijorat de eventualele plângeri la nivelul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), deoarece consideră că nu există „nicio bază legală” pentru o astfel de mișcare.

„Ceea ce aud este că Polonia ar fi dată în judecată pentru că își sprijină fermierii, dar acest lucru este ridicol”, a spus el, adăugând că „nu înțelege care ar fi temeiul legal pentru această acțiune în judecată”. 

De atunci, Ucraina a înaintat oficial cereri de consultări cu Slovacia, Polonia și Ungaria în cadrul OMC, potrivit unei declarații a vicepremierului ucrainean și ministrului Economiei, Iulia Svyridenko, publicată luni seara târziu. 

Nu există „nicio abordare” 

Între timp, ministrul a criticat că UE a transferat responsabilitatea pentru controalele importurilor asupra Ucrainei.

Conform compromisului Comisiei, anunțat vineri, Ucraina a fost de acord să „introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de acordare a licențelor de export) în termen de 30 de zile pentru a evita creșterile cantităților de cereale”.

Până atunci, Ucraina urmează să pună în aplicare „măsuri eficiente” pentru a controla exportul a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice distorsiuni ale pieței în statele membre vecine și va prezenta un plan de acțiune pentru cel mai bun mod de a gestiona situația.

Pentru Telus, este un aranjament „ciudat”. „Nu există nicio abordare, de fapt – ei spun doar că Comisia nu extinde și cere Ucrainei să pregătească un fel de strategie, dar acesta este rolul UE, nu al Ucrainei”, a spus el, menționând că țara „nici măcar nu este membră a UE”.

Între timp, ministrul susține că alți miniștri au avut o poziție „asemănătoare” Poloniei, subliniind necesitatea dezvoltării „mecanismelor care să rezolve problema produselor ucrainene”.

Cu toate acestea, mai multe state membre ale UE, inclusiv actuala deținătoare a Președinției UE, Spania, s-au declarat împotriva acestei mișcări.

„Orice țară care ia măsuri unilaterale, restricționând accesul la piața unică, mi se pare în afara legislației UE”, a declarat ministrul spaniol al agriculturii Luis Planas jurnaliştilor înaintea întâlnirii. 

Comisarul „polonez” 

Între timp, după ce o postare a ministrului polonez de externe pe X în care îi mulțumește comisarului UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pentru cooperarea sa în perioada premergătoare impunerii interdicției, a stârnit dezaprobare în rândul comentatorilor, Telus a insistat că acest lucru este strict în conformitate cu cooperarea „normală” în calitatea sa de comisar.

„Comisarul a cooperat în același mod ca și cu orice alt stat membru”, a spus el.

Totuși, el a adăugat că este „evident mai ușor pentru noi pentru că vorbim aceeași limbă, este mai ușor să dai un telefon și să punem întrebări”, dar a susținut că aceste schimburi nu sunt „nimic care ar încălca legislația UE”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră