Polonia a distribuit comprimate de iod pentru a le oferi oamenilor în cazul expunerii radioactive

22 Sep 2022
Polonia a distribuit comprimate de iod pentru a le oferi oamenilor în cazul expunerii radioactive

Polonia, îngrijorată de luptele din jurul centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, a distribuit comprimate de iod departamentelor regionale de pompieri pentru a le oferi oamenilor în cazul expunerii radioactive, a declarat joi un viceministru, scrie Reuters.

Iodul este considerat o modalitate de a proteja organismul împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian în cazul expunerii radioactive.

Bombardamentele de la Zaporojia - cea mai mare centrală nucleară din Europa - au deteriorat clădirile din apropierea celor șase reactoare ale sale și au întrerupt conductele de alimentare, riscând o catastrofă nucleară care ar afecta țările vecine. Rusia și Ucraina se învinuiesc reciproc pentru bombardarea din jurul fabricii.

„După ce mass-media relatează despre bătăliile din apropierea centralei nucleare Zaporojia, am decis... din timp să luăm măsuri de protecție pentru distribuirea iodului”, a declarat ministrul adjunct de interne Blazej Pobozy pentru postul privat Radio Zet.

„Aș dori să îi asigur pe toți cetățenii că acestea sunt acțiuni de rutină, preventive, care trebuie să ne protejeze în cazul unei situații care... sper să nu se întâmple”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră