Percheziții în Moldova sub suspiciunea de tentativă de ștergere a notificărilor Interpol

05 Iun 2024
Percheziții în Moldova sub suspiciunea de tentativă de ștergere a notificărilor Interpol

Au fost efectuate percheziții în Republica Moldova de către Parchetul local anticorupție, în cadrul unei anchete internaționale privind suspiciunile de tentativă de ștergere a notificărilor roșii Interpol , au anunțat această organizație și Procuratura Financiară Națională (PNF) din Franța, care a participat la operațiune, scrie Le Figaro.

Operaţiunea vizează, potrivit procurorului financiar Jean-François Bohnert, o tentativă de „corupţie” a „funcţionarilor”  în Republica Moldova , „pentru a împiedica difuzarea de către Interpol a notificărilor roşii care vizează fugari căutaţi internaţional” . „Un grup de persoane de diferite naționalități sunt suspectate că au implementat o schemă de corupție pentru a permite fugarilor să blocheze și să șteargă notificările roșii care îi vizează, prin plata oficialilor publici, în special în Moldova”, a spus Bohnert într-un comunicat de presă. Sumele acestor plăti de mită ar putea ajunge la „câteva milioane de dolari ”, a adăugat el.

Potrivit unei surse apropiate cazului, acești fugari aparțineau parțial crimei organizate. Aceste operațiuni s-au desfășurat în 33 de locații diferite din Moldova, au vizat 12 suspecți și au avut ca rezultat plasarea în custodia poliției a patru persoane, potrivit procurorului. Potrivit unei alte surse apropiate cazului, „persoanele aflate în custodia poliției sunt toți moldoveni. Aceștia sunt oficiali de la Ministerul de Interne. Principalele preocupări sunt oficiul central naţional Interpol din Moldova şi serviciul de gestionare a cererilor de azil .

„Măsuri interne imediate”

Bohnert a precizat că procedura franceză era deschisă din 25 august 2023, încredințată anchetatorilor de la Oficiul Central Anticorupție (OLCCIFF) „pe baza informațiilor furnizate de Interpol” . Reprezentanții PNF și OCLCIFF, precum și FBI, poliția federală americană, au fost prezenți la operațiune de marți, potrivit PNF.

Organizația internațională de poliție, cu sediul la Lyon, a precizat într-o declarație separată că „în urma depistarii unei încercări de deturnare” a operațiunii sale „într-un număr mic de cazuri” pentru a „bloca și șterge notificările roșii” , „oficialii (de Interpol) a luat imediat măsuri interne și a denunțat faptele autorităților” din Franța.

Interpol a mai citat o anchetă paralelă efectuată de autoritățile britanice, „care a scos la iveală că persoane suspectate de corupție în Moldova ar fi putut transmite informații despre avizele roșii către persoane căutate” . Secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, a subliniat în comunicatul de presă că presupusa fraudă a vizat „un număr mic de înștiințări roșii” din cele 70.000 distribuite de organizație. „Deși avem încredere în securitatea sistemelor noastre, nu tolerăm utilizarea greșită de niciun fel ”, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră