Imaginile uluitoare ale galaxiilor formate la scurt timp după Big Bang au emoționat Observatorul Astronomic al Vaticanului, scrie Le Parisien
„Este lucrarea lui Dumnezeu și în ea putem vedea atât puterea Sa extraordinară, cât și dragostea Lui pentru frumos”. Acestea sunt cuvintele Observatorului Astronomic al Vaticanului, după imaginile cu galaxii transmise de Telescopul James Webb : „Suntem foarte încântați de noile imagini care vin de la Telescopul Webb. Aceste imagini sunt magnifice (…). Este o privire captivantă a ceea ce putem învăța despre univers în viitor”, a spus directorul observatorului Guy Consolmagno într-un comunicat.
„Știința din spatele acestui telescop este încercarea noastră de a folosi inteligența pe care ne-a dat-o Dumnezeu pentru a înțelege logica universului. Universul nu ar funcționa dacă nu ar fi logic. Dar nu este doar logic, este și frumos”, a adăugat principalul interesat.
Papa Ioan Paul al II-lea l-a reabilitat pe Galileo în 1992
Guy Consolmagno spune că este deosebit de „încântat” să descopere primul semn de vapori de apă în atmosfera unei exoplanete, „la 150 de ani după ce părintele Angelo Secchi a adăugat o prismă în fața lentilei telescopului său pe acoperișul Bisericii Sf. Ignatius la Roma și a făcut primele măsurători spectrale ale atmosferelor planetelor propriului nostru sistem.
Originea divină a universului rămâne crezul invariabil al Bisericii Catolice, dar doctrina ei științifică a evoluat clar în ultimul secol. Astfel, în 1992, Papa Ioan Paul al II-lea îl reabilitase definitiv pe Galileo, condamnat în 1633 de judecătorii romani ai Inchiziției pentru că ar fi susținut teza savantului polonez Nicolas Copernic (1473-1543), potrivit căreia Pământul se rotește în jurul său si în jurul soarelui.
Better together. International collaboration gave us the most powerful space telescope ever made, and the deepest infrared views of the universe ever seen. With our partners at @ESA and @CSA_ASC, the science can begin. Together we #UnfoldTheUniverse: https://t.co/oFA1ja4jeP pic.twitter.com/8TXTZEIb6H
— NASA (@NASA) July 12, 2022