Potrivit unei investigații Reuters, obiectivul operațiunii lansate în plină pandemie de Covid, care ar fi vizat mai întâi Filipine înainte de a se extinde în Asia de Sud-Est, a fost să contracareze influența Chinei în această țară. Investigația nu a putut determina măsura în care aceasta operațiune ar fi putut provoca decese prin descurajarea oamenilor de a se vaccina, scrie Le Figaro.
În plină pandemie de Covid, armata americană a efectuat o operațiune secretă până acum pentru a contracara influența Chinei în Filipine, a dezvăluit agenția de presă Reuters într-o investigație. Această operațiune a urmărit în special discreditarea vaccinului chinezesc Sinovac.
Agenția de presă a identificat în special 300 de conturi pe X, la acea vreme încă Twitter, toate create în vara lui 2020 în jurul sloganului #Chinaangvirus. Foști oficiali americani ai acestui program au confirmat pentru Reuters că aceste conturi au luat parte la o campanie de influență americană.
Aceste conturi false au transmitsîn special critici pe rețelele de socializare cu privire la calitatea măștilor fabricate în China, a truselor de testat pentru coronavirus sau chiar a primului vaccin disponibil în Filipine, fabricat de compania chineză Sinovac .
Întrebat de Reuters despre identitatea acestor conturi, X a confirmat că sunt conturi false al căror comportament coordonat a făcut parte dintr-o campanie de influență. Drept urmare, rețeaua de socializare le-a șters.
Campanie din Orientul Mijlociu
Reuters mai raportează că această operațiune a vizat mai întâi în mod specific Filipine, înainte de a se extinde până la jumătatea anului 2021, în special în Asia Centrală și Orientul Mijlociu, vizând populația musulmană. „Un element cheie al strategiei a fost amplificarea afirmației controversate conform căreia, deoarece vaccinurile conțin uneori gelatină de porc, injecțiile chinezești ar trebui să fie considerate ca contravin legii islamice ”, mai arată ancheta. Începută sub președinția lui Trump, operațiunea a continuat după ce Joe Biden a venit la putere.
Întrebat, Pentagonul a afirmat prin purtător de cuvânt că armata americană folosea într-adevăr „diverse platforme, inclusiv rețelele sociale” pentru a „contra” campaniile „răutăcioase” care vizează Statele Unite și aliații săi. Beijingul a organizat o „campanie de dezinformare pentru a acuza în mod fals Statele Unite că sunt responsabile pentru răspândirea COVID-19”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.
Reuters nu a putut determina măsura în care au fost vizualizate materialele anti-vax și alte dezinformații difuzate de Pentagon și nici în ce măsură aceste publicații ar fi putut provoca decese prin descurajarea oamenilor de a se vaccina. În Filipine, unde rata de vaccinare împotriva Covid-19 nu depășește jumătate din populație, pandemia a provocat oficial moartea a 67.000 de oameni, potrivit OMS.