Italia, din nou în alertă. Patru cutremure puternice, de magnitudine peste 5 pe scara Richter, au lovit miercuri dimineață centrul țării, într-o zonă aflată actualmente sub zăpadă și deja afectată de o serie de seisme mai puternice în august și octombrie.
Un prim seism a avut loc la ora 10:25 locală, fiind evaluat la 5,3 pe scara Richter. Un altul, mai puternic și mai lung, a avut loc în jurul orei 11:20 și încă unul la ora 11:26. Cele trei cutremure au fost resimțite până la Roma, dar pentru moment nu au fost semnalate pagube materiale. Ulterior, un al patrulea seism, de 5,2, s-a înregistrat, la 14:33, tot în centrul țării.
Metroul din capitala italiană și câteva școli au fost evacuate preventiv.
Primul seism a fost localizat între Pitignano și Montereale, la 20 de kilometri distanță de Amatrice, localitatea cel mai afectată de seismul de 6 grade pe scara Richter care s-a soldat la 24 august 2016 cu moartea a 300 de persoane, printre care și români.
”Nu știu dacă am făcut ceva rău, mă tot întreb de ieri: 1,5-2 metri de zăpadă și acum cutremurul. Ce să spui? Nu mai am cuvinte”, a declarat la televiziunea publică primarul din Amatrice, Sergio Pirozzi.
La 26 octombrie 2016, două cutremure de 5,5 apoi de 6,1 mai la nord au provocat importante pagube materiale, dar nu și victime. La fel și cutremurul de 6,5 din 30 octombrie din apropiere de Norcia, produs în aceeași zonă.
Cea mai mare parte a teritoriului Italiei prezintă risc seismic, unele zone chiar unul foarte mare. De fapt, la o analiză mai atentă, reiese că o mai mică parte din teritoriul italian este la adăpost de mişcări telurice puternice, în timp ce cea mai mare parte a teritoriului este ameninţată de seisme puternice.
⚠️ 36% des Italiens menacés par les séismes ⚠️ par @AFPgraphics #AFP pic.twitter.com/8Dtvq2l8Sl
— Agence France-Presse (@afpfr) January 18, 2017
Peste 3,8 milioane de construcții sunt ridicate înainte de intrarea în vigoare a normelor seismice.
Vă prezentăm harta actualizată a riscului seismic în Italia, aşa cum este ea expusă la muzeul din Trento. Ea este de interes pentru toţi italienii, dar şi pentru românii care locuiesc în Italia, care se află, mulţi dintre ei, în zone de pericol, şi care ar trebui să ţină cont de acest lucru la alegerea locuinţei, dată fiind vechimea multora dintre clădirile din aceste zone expuse pericolelor.
Specialiştii susţin, de altfel, că în următorii 50 de ani sunt posibile mişcări seismice puternice într-o mare parte a teritoriilor Turciei, Italiei, Greciei, României şi a unor ţări balcanice.
“Geografia generală a seismicităţii pe continentul european este cunoscută. Ea rezultă, în principal, din înfruntarea dintre plăcile tectonice africană şi eurasiană. Pericolul este mai puternic în Turcia, Grecia şi în Peninsula Balcanică, în Italia şi în România”, notează specialiştii, citaţi de Le Monde.
Circa 24 de milioane de oameni trăiesc în zone cu risc seismic mare sau mediu, potrivit unui raport al Centrului de Studii din cadrul Consiliului Naţional al Geologilor.
Un număr de 725 de municipalităţi italiene sunt în zone cu risc seismic ridicat şi 2.344 în cele cu risc mediu.
Aceste vaste regiuni ale teritoriului italian potenţial periculoase din punct de vedere seismic includ 6,3 milioane de clădiri, între care 27.920 de şcoli şi 2.188 de spitale.