Paştele evreiesc va fi sărbătorit în ghetoul din Varşovia, pentru prima oară în 76 de ani

18 Apr 2019 | scris de A.V.
Paştele evreiesc va fi sărbătorit în ghetoul din Varşovia, pentru prima oară în 76 de ani Galerie foto (3)

Pesach, Paştele evreiesc, urmează să fie sărbătorit la ghetoul din Varşovia pentru prima dată în 76 de ani, relatează BBC News.

Un număr de 100 de familii evreieşti din Israel, Europa şi Statele Unite se vor întâlni în oraşul polonez care a devenit un simbol al rezistenţei împotriva naziştilor, în al Doilea Război Mondial.

La 19 aprilie 1943, în ziua dinaintea Paştelui, trupele germane au luat cu asalt ghetoul, determinate să anihileze rezistenţa evreiască care îi ţinuse pe loc timp de trei luni.

Cel puțin 13.000 de evrei şi-au pierdut viaţa în timpul revoltei, în timp ce germanii au ars ghetoul, stradă cu stradă.

Mai mult de 50.000 de supravieţuitori au fost deportaţi către lagărele naziste de concentrare.

În prezent, aproape după 80 de ani, ceremonia de vineri, ţinută în limbile ebraică, poloneză şi engleză, îi va aduce laolaltă pe unii dintre descendenţii acelora, ca şi pe un rabin polonez şi familia acestuia.

Pesaḥ sau Pesach, (în ebraică פֶּסַח, Pesacḥ) este sărbătoarea religioasă a poporului evreu, care simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel conduși de Moise, și cei 40 de ani de peregrinare prin deșert.

Este o sărbătoare fixă din calendarul religios ebraic, care se desfășoară anual în perioada 14-21 a lunii Nisan, lună care marca în antichitate începutul anului ecleziastic ebraic. În timpul acestei sărbători nu se consumă pâine și nici produse dospite.

Centrată pe familie şi celebrarea mesei rituale (Seder), Paștele este una dintre cele mai iubite sărbători evreiești.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră