Două rachete au fost lansate către Tel Aviv din Fâșia Gaza

14 Mar 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Două rachete au fost lansate către Tel Aviv din Fâșia Gaza Galerie foto (3)

O acțiune teroristă a vizat metropola israeliană Tel Aviv, joi seara. Două rachete au fost lansate înspre orașul israelian din Fâșia Gaza, au confirmat surse militare israeliene, citate de ynetnews.com.

Anunțul a fost făcut inclusiv de ambasadorul Israelului la București, în pagina sa de Facebook. ”Teroriștii palestinieni din Fâșia Gaza au lansat în această seară două rachete către Tel Aviv. Iron Dome a interceptat proiectilele și astfel nu s-au înregistrat victime”, a scris David Saranga în pagina sa de Facebook.

 

Populația din zona metropolitană a Tel Aviv-ului a fost alertată de sirene prelungi începând cu ora 21:05.

Corespondentul Radio România Actualități (RRA) în Israel, Dragoș Ciocârlan, a confirmat o explozie foarte puternică deasupra Tel Aviv-ului.

Presa israeliană a relatat că a fost interceptată o rachetă, a doua căzând în câmp deschis.

Municipalitatea a dat dispoziție să fie deschise adăposturile publice, transmite corespondentul RRA.  

După atacul cu rachete lansate din Fâșia Gaza, Israelul a cerut unei delegații egiptene care se află în zona controlată de Hamas să părăsească de urgență teritoriul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat o reuniune de securitate de urgență la cartierul general al armatei, la Kirya, ca urmare a acestui eveniment. 

Ministrul de Finanțe, Moshe Kahalon, a declarat pe Twitter că ”Israelul va răspunde, dacă va fi necesar”, atacului cu rachete.

Deocamdată nu a fost revendicată această acțiune în Fâșia Gaza, enclavă în care gruparea dominantă, Hamas, s-a angajat într-o serie de negocieri cu Egiptul în vederea unei încetări a focului pe termen lung cu Israelul, scrie ynetnews.com.

Gruparea Jihadul Islamic, despre care s-a crezut inițial că ar fi lansat atacul, a negat orice implicare.

Ca urmare a atacului cu rachete, Hamas a evacuat toate cartierele sale generale din Fâșia Gaza, ca măsură preventivă, în eventualitatea unei acțiuni de răspuns din partea armatei israeliene, mai scrie sursa citată.

 

În octombrie 2018, o rachetă lansată dinspre Fâşia Gaza a căzut în mare în apropiere de Tel Aviv, iar alta a lovit Beersheba, un oraş mai apropiat de Gaza, în sudul Israelului.

UPDATE

Armata israeliană a efectuat vineri în zori o serie de lovituri militare asupra poziţiilor deţinute de mişcările islamiste Hamas şi Jihadul Islamic în Fâşia Gaza ca represalii la tirul de rachete în direcţia Israelului dinspre enclava palestiniană, au informat surse din serviciile de securitate.

Mai multe poziţii ale aripii armate a mişcării Hamas, la putere în Fâşia Gaza, sau Jihadului Islamic, aliatul acesteia, au fost lovite peste teritoriu, a făcut cunoscut o sursă din serviciile de securitate ale enclavei.

Loviturile au provocat pagube însemnate, dar deocamdată nu s-au înregistrat morţi sau răniţi, a precizat sursa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră