Înaintea summit-ului de la Riga, cancelarul german Angela Merkel a reconfirmat relaţiile strânse cu ţările Parteneriatului Estic, fără a le oferi, însă, speranţe de aderare. În contextul parteneriatului cu ţările est-europene, cancelarul german a declarat într-un discurs în Bundestag că „nu a fost şi nu este vorba despre o situaţie 'ori-ori' între apropierea de Uniunea Europeană, pe de o parte, şi dorinţa Rusiei de a avea legături mai strânse cu aceste ţări, pe de altă parte”. Merkel a avertizat Rusia să nu împiedice ţările partenere ale UE apropierea de Europa. „Parteneriatul Estic nu e îndreptat împotriva nimănui, mai ales nu împotriva Rusiei”, a adăugat Merkel.
În acelaşi timp, Angela Merkel a clarificat faptul că "Partenereiatul Estic nu face parte din politica de extindere a UE", scrie Deutsche Welle.
Declaraţia guvernamentală a cancelarului în Bundestag a precedat summit-ul Consiliului European pe tema Parteneriatului Estic, ce are loc pe 21 şi 22 mai la Riga. „Nu acceptăm în secolul 21 o gândire în sfere de influenţă”, a adăugat Merkel, referindu-se la faptul că statele partenere ale UE au dreptul la suveranitate şi la propria decizie în ceea ce priveşte adoptarea valorilor europene. „Acest lucru este valabil şi pentru Ucraina”, a subliniat Merkel, aducând apoi în discuţie şi summit-ul G-7 din iunie, de la Elmau, Bavaria.
Reuniunea din iunie în format G-7
Criza din Ucraina va fi de altfel unul dintre subiectele importante la ambele evenimente. La fel ca anul trecut la Bruxelles, delegaţia Rusiei va lipsi de la G-7. „Considerăm G-7 o comunitate de valori. Din aceasta face parte lupta pentru libertate, democraţie şi statul de drept, din aceasta face parte interesul pentru drepturile omului şi pentru integritatea statelor”, a declarat Angela Merkel. „Până când Rusia nu respectă dreptul internaţional, nu poate fi acceptată o revenire a summit-ului în formatul G-8”.
Politica vizelor depinde de reforme
La summit-ul de la Riga vor participa, alături de reprezentanţii UE, şase foste state sovietice: Ucraina, Georgia, Moldova, Belarus, Armenia şi Aserbaidjan. Cu puţin timp înaintea plecării sale la Riga, Angela Merkel a calificat ideea Parteneriatului Estic „mai importantă ca niciodată”.
Fostele state sovietice vor trebui să bifeze incă multe reforme, în special în domeniul juridic, economic şi pentru eradicarea corupţiei. Şefa Executivului de la Berlin a subliniat că politica vizelor va depinde mult de aceste progrese.