Plenul Parlamentului European (PE) a adoptat marți o rezoluție în care avertizează asupra consecințelor reducerii personalului de curățenie în spitale, atrăgând atenția că tot mai mulți europeni contractează infecții, multe mortale, atunci când sunt internați, situații ce pot fi evitate prin măsuri de prevenție și printr-o mai bună igienă. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în fiecare an în Europa circa 4,1 milioane de pacienți — respectiv 5% din totalul celor spitalizați — contractează o infecție, iar 37.000 dintre ei își pierd viața din această cauză.
Organismul citat consideră că între 20% și 30% dintre aceste infecții ar putea fi evitate prin programe intensive de igienă și control.
În rezoluția adoptată, eurodeputații deplâng faptul că măsurile de austeritate au dus la o reducere a personalului de curățenie în spitale și în alte centre medicale și subliniază rolul fundamental pe care îl are personalul de curățenie în asigurarea igienei.
De asemenea, eurodeputații solicită autorităților naționale să garanteze existența în spitale a unui anumit număr de specialiști care să se ocupe de prevenirea și controlul infecțiilor, precum și de păstrarea igienei.
Pe de altă parte, rezoluția despre o asistență medicală mai sigură în Europa avertizează că peste tot în lume, dar și în Uniunea Europeană, rezistența microbilor la tratamente este în creștere. Drept urmare, eurodeputații au cerut să se apeleze într-un mod mai responsabil la tratamentele existente și să fie stimulată activitatea de cercetare pentru terapii care să combată rezistența unor agenți patogeni bacterieni.
Deputații au subliniat că actuala criză economică a dus la o mai mare presiune pe bugetele naționale de sănătate, ceea ce a afectat siguranța pacienților. Ei cer statelor membre să se asigure că siguranța pacienților nu este afectată de măsurile de austeritate și că finanțarea sistemelor de sănătate publică va rămâne adecvată. (M.C)