Concediul de maternitate reprezintă o garanție de bază a echilibrului dintre viața de familie și cea profesională. Durata acestuia variază între statele membre UE, iar eforturile de ameliorare a standardelor comune în UE au fost blocate de statele membre încă din 2008, notează site-ul Parlamentului European.
Comisia a amenințat că își retrage propunerea dacă nu există un progres în acest dosar. În momentul de față, concediul de maternitate este reglementat la nivel UE printr-o directivă din 1992, care fixează perioada minimă a acestuia la 14 săptămâni (două săptămâni obligatoriu), alocația fiind fixată în legislația națională.
Rata fertilitatii variază în țările Uniunii Europene. Media UE 28 este de 1,55. România se află în partea a doua a clasamentului cu 1,41. Lider este Franța cu 1,99, urmată de Irlanda cu 1,96, la polul opus fiind Portugalia 1,21 și Spania 1,27.
Comisia a propus o revizuire a directivei, dorind să prelungească durata concediului de maternitate la minimum 18 săptămâni, (șase săptămâni obligatoriu) și fixând alocația echivalentă cu salariul întreg. În 2010, deputații europeni au votat pentru extinderea concediului de maternitate la 20 de săptămâni, plătite integral.
Durata concediului de maternitate variază între statele membre UE de la 14 la 28 de săptămâni, cu cazuri speciale în care acesta este de până la 52 de săptămâni. Nu întotdeauna alocația se ridică la nivelul salariului. Există diferențe și în cazul perioadei obligatorii a concediului.
Propunerea este blocată în Consiliu de peste patru ani. În decembrie 2014, Comisia a dat Parlamentului și Consiliului un termen de șase luni pentru ajungerea la un acord. Marți, deputații europeni au dezbatut în plen, alături de reprezentanți ai Comisiei și Consiliului, viitorul acestei legi. Parlamentul va vota o rezoluție miercuri, în care va cere statelor să reia negocierile. (I.D)