Paris: o manifestație în apărarea șobolanilor în timp ce gunoierii sunt în grevă: "sunt animale uimitoare, inteligente, sociale și chiar empatice"

18 Mar 2023
Paris: o manifestație în apărarea șobolanilor în timp ce gunoierii sunt în grevă: "sunt animale uimitoare, inteligente, sociale și chiar empatice"

Asociația pariziană pentru apărarea animalelor PAZ a organizat sâmbătă, 18 martie, o demonstrație pentru a apăra cauza... șobolanilor. O acțiune care sochează într-un moment în care capitala Franței este inundată de gunoaie, din cauza grevei gunoierilor care se opun reformei pensiilor, scrie Le Parisien

Sâmbătă, 18 martie, la Paris a avut loc un miting la inițiativa asociației pariziene pentru apărarea animalelor, PAZ. Această mișcare, care intervine în plină revoltă împotriva reformei pensiilor, la care participă în mare măsură gunoierii, își propune să sensibilizeze opinia asupra situației șobolanilor, care au invadat capitala Franței.

Activiștii acestei asociații pariziene care se ocupă de problemele legate de suferința animalelor la Paris, a organizat un „mic eveniment pentru apărarea șobolanilor și animalelor preliminare”, în fata bisericii Saint-Sulpice”. În cadrul programului, activiștii „conștientizează trecătorii”, țin pancarte cu siluete de șobolani pentru a schimba felul în care îi privim”,  și desfășoară afișul gigant apărut în timpul campaniei lor din 2008 în metroul din Paris.

„Este timpul să oprim otrăvirea masivă a șobolanilor”, a spus Amandine Sanvisens, co-fondatorul PAZ. Trebuie să experimentăm cu alte metode. Asociația intenționează să „conteste primăria Parisului”, să „pună subiectul șobolan pe masă” și „să obțină un răspuns asupra grupului de lucru pe care l-am solicitat”.

PAZ regretă că aceste „animale uimitoare, inteligente, sociale și chiar amuzante, înzestrate cu capacități surprinzătoare de empatie” sunt ucise de Primărie „cu un arsenal de metode crude”, precum cutiile mari negre pe care le vedem în parcuri, cu anticoagulant, momeli care provoacă „sângerări nesfârșite”. Amandine Sanvisens laudă „Statele Unite, care testează metodele contraceptive, cu momeală”.

„Ne-am făcut cererea la sediul poliției cu mult înainte de greva gunoierilor, se apără Amandine Sanvisens. Nu are nimic de-a face cu asta. Și din 2008 am lansat campania noastră pe șobolani." 

„Această demonstrație este ridicolă, spune Romain Lasseur, biolog, specialist în șobolani, doctor în toxicologie animală. Nu este nici locul, nici timpul, în mijlocul acestei mișcări sociale care îi face pe parizieni să sufere, cu șobolani și un risc pentru sănătate. »

Șobolanul, „un subiect al fanteziei”

Christophe Farinet, personalitate sindicală printre gunoieri, supervizor și secretar general adjunct al sindicatelor pentru curățenie și salubritate, minimizează acest lucru. „Nu există mai mulți șobolani decât de obicei. Mai mult, după marile greve ca în 2010, când gunoierii s-au întors la muncă, nu observasem cresteri în populațiile de șobolani."

„Șobolanul este un subiect de fantezie”, descifrează la rândul său Olivier Thomas, istoric, care tocmai a publicat „Șobolanii au intrat în Paris”. „Problema este la fel de veche ca conviețuirea cu omul. Iar parizienii au o relație complexă cu rozătoarele. Cifrele stau mărturie în acest sens. „În funcție de surse, de cărți, de vremuri, în Paris sunt între 1 și 25 de milioane de șobolani! »

Alte stiri din Externe

Ultima oră