Parchetul European, condus de Codruța Kovesi, investighează SMS-urile dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer în ancheta privind contractele pentru vaccinuri

01 Apr 2024
Parchetul European, condus de Codruța Kovesi, investighează SMS-urile dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer în ancheta privind contractele pentru vaccinuri

Procurorii europeni au preluat ancheta belgiană asupra contractelor UE cu Pfizer, scrie Politico

Înalți procurori europeni investighează acuzații de infracțiuni penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, potrivit unui purtător de cuvânt al parchetului din Liège.

Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO) au preluat în ultimele luni de la procurorii belgieni care o anchetează pe von der Leyen pentru „imixtiune în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor legale văzute de POLITICO și un purtător de cuvânt al parchetului din Liège. În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. I s-au alăturat ulterior guvernele ungar și polonez – deși acesta din urmă este în curs de a-și retrage plângerea după câștigarea alegerilor de către un guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului polonez pentru POLITICO.  

Plângerea lui Baldan s-a centrat în jurul unui presupus schimb de mesaje text între von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord al UE privind vaccinurile în apogeul pandemiei de Covid-19, într-o afacere numită „Pfizergate”.

New York Times, care a dezvăluit pentru prima dată că schimbul a avut loc în timp ce cei doi lideri au dezvăluit termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente. .  

Știrile conform cărora EPPO investighează acum cazul riscă să examineze în continuare rolul președintelui Comisiei în mega acordul vaccin , care a avut o valoare estimată la peste 20 de miliarde de euro. EPPO conduce investigații paneuropene privind infracțiunile financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa, cum ar fi Germania natală a lui von der Leyen. 

Evoluția vine într-un moment delicat pentru șeful UE, în timp ce ea navighează în tranziția la ceea ce observatorii de la Bruxelles se așteaptă să fie un al doilea mandat la șefia UE. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră