Oficialii DOGE trimiși de Elon Musk au intrat în sediul FBI

05 Feb 2025
Oficialii DOGE trimiși de Elon Musk au intrat în sediul FBI

FBI este forțat de către DOGE lui Elon Musk să predea numele a 5.000 de oficiali care au lucrat la cazurile din 6 ianuarie. Oficialii FBI au respectat cererile de a furniza detalii despre 5000 de angajați care au lucrat la investigațiile legate de revolta din Capitolul SUA din 6 ianuarie 2021L. Oficialii care lucrează pentru Musk la DOGE au fost observați de CNN intrând marți în sediul FBI din Washington, DC, pentru a colecta informațiile. 

Cererea a stârnit consternare în rândul angajaților FBI care se tem că este menită să strângă o listă de personal pentru o posibilă concediere de către administrația Trump.

Adjunctul procurorului general interimar Emil Bove le-a dat oficialilor FBI un termen limită la prânz pentru a prezenta detaliile a mii de agenți și analiști. Bove a ordonat anterior concedierea a opt oficiali înalți ai FBI, inclusiv a celor care supravegheau investigațiile cibernetice, de securitate națională și penale.

Au fost transmise peste 5.000 de detalii ale angajaților, inclusiv numerele de identificare ale angajaților, titlurile posturilor și rolul acestora în investigațiile din 6 ianuarie, au spus sursele, dar nu și numele acestora. Există peste 13.000 de agenți și 38.000 de angajați FBI.

Între timp, oficiali trimiși de Elon Musk au fost văzuți la sediul FBI. Musk a condus eforturile noului înființat Departament pentru Eficiența Guvernului, sau DOGE, al președintelui Donald Trump.

Mai mulți angajați ai FBI au dat în judecată Departamentul de Justiție, acuzându-l că a încălcat Constituția și legile privind confidențialitatea, cerând agenților să completeze un formular presupus conceput pentru a „epura” personalul biroului. Agenții doresc ca un judecător federal să blocheze administrația Trump să publice orice informații incluse în răspunsurile lor.

„Însuși actul de a întocmi liste cu persoane care au lucrat la chestiuni care l-au supărat pe Donald Trump este de natură de represalii, menit să intimideze agenții FBI și alți membri ai personalului și să-i descurajeze să raporteze orice încălcare viitoare și din partea lui Donald Trump și a agenților săi”, proces pretinde.

Agenții  au fost obligați să completeze întrebări referitoare la funcțiile lor la birou și la rolurile specifice din investigațiile din 6 ianuarie, inclusiv dacă au executat arestări, au participat la investigațiile cu marele juriu sau au depus mărturie la procese, potrivit unei copii a sondajului inclus în proces.

Procesul a fost introdus de câțiva angajați anonimi ai FBI ca o plângere colectivă.

Efortul de a concedia pe oricine implicat în anchetele legate de Trump a fost încetinit parțial de respingerea agenților, inclusiv a unora care lucrează cu noi oficiali ai administrației care fac eforturi pentru schimbările culturale de la sediul FBI pe care le-a promis Kash Patel, alesul lui Trump pentru directorul FBI. 

Grupurile care reprezintă actualii și foștii agenți au contactat republicanii din Congres pentru a îndemna Casa Albă să respecte promisiunea lui Patel în audierea sa de la Senat de săptămâna trecută, că agenții nu se vor confrunta cu răzbunare politică pentru că lucrează la cazurile care le-au fost repartizate.

Patel a mai indicat că va exista un proces de revizuire a activității agenților.

Luptă pentru epurarea personalului biroului

Angajații FBI, care de luni de zile s-au pregătit pentru schimbări masive odată cu victoria electorală a lui Trump, au fost surprinși de încercările de a pedepsi agenții și analiștii care nu au de ales în ce cazuri sunt repartizați.

Luna trecută, Departamentul de Justiție a concediat mai mult de o duzină de oficiali care lucrau la anchetele penale federale asupra lui Trump.

La fel ca mulți din forțele de ordine, forța de muncă a FBI este în general conservatoare. Iar după 6 ianuarie, mulți agenți și-au exprimat reticența față de a fi implicați în cazuri de revolte din Capitoliu.

În prima sa zi de mandat, Trump a acordat o grațiere generală celor arestați și condamnați pentru rolul lor în revolta violentă a Capitoliului din SUA.

Unii agenți în ultimii ani s-au plâns de creșterea gradului de conducere la sediul FBI și de concentrarea pe cazurile conduse din zona Washington. Dar chiar și printre cei care s-au dezamăgit de conducerea FBI, mișcările de a efectua o epurare mai largă au fost șocante, potrivit actualilor și foștilor agenți.

Luni, un grup de organizații care reprezintă ofițerii federali de aplicare a legii i-au îndemnat pe liderii Congresului să împiedice administrația Trump să epureze oficialii de carieră ale FBI.

Între timp, agentul de top din biroul de teren al FBI din New York le-a spus colegilor săi că sapă o „găurină” pentru a-i proteja.

„NU demisionați și NU vă oferiți demisia”, le-a spus Asociația agenților FBI membrilor într-un e-mail obținut de CNN. „Deși nu am pleda niciodată pentru nerespectarea fizică, trebuie să fiți clar că eliminarea dvs. nu este voluntară.”

Separat, avocații procurorilor și agenții FBI au numit posibila concediere a angajaților care au lucrat la investigațiile legate de Trump o „încălcare a drepturilor unui proces echitabil” și au amenințat cu acțiuni legale într- o scrisoare adresată înalților oficiali DOJ duminică seara.

„Dacă procedați cu rezilierile și/sau expunerea publică a identităților angajaților desființați, suntem pregătiți să le revendicăm drepturile prin toate mijloacele legale disponibile”, i-au scris avocații lui Bove.

Scrisoarea avertizează că, în cazul în care numele agenților devin publice, aceștia ar fi expuși unui „risc imediat de doxing, lovire, hărțuire sau, eventual, mai rău”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră