Informații despre peste 18.000 de conturi bancare Credit Suisse au intrat în posesia OCCRP și a cotidianului german Süddeutsche Zeitung în cea mai mare scurgere de informații provenite din această țară, care acoperă o perioadă cuprinsă între 1940 și 2010.
Suisse Secrets este denumirea seriei de investigații jurnalistice coordonate de cele două mari organizații și la care au lucrat peste 160 de reporteri de la 48 de publicații.
„Băncile elvețiene au fost sinonime cu secretul timp de decenii. Dar ceea ce este bun pentru clienții bogați ai băncilor poate fi rău pentru toți ceilalți. Când politicienii corupți sau reprezentanți ai crimei organizate apelează la Elveția pentru a-și proteja banii de privirile indiscrete, victimele crimelor lor nu îi vor mai vedea niciodată. Și odată ce banii murdari ajung într-un cont bancar elvețian, sunt liberi să meargă oriunde. Legile draconice ale secretului bancar din Elveția au făcut aproape imposibil ca alte guverne sau jurnaliști să tragă la răspundere industria. Până acum”, este prezentarea făcută de cei de la OCCRP.
Criminali, dictatori, oficiali din servicii secrete, partide sancționate și actori politici cu averi uriașe
În ciuda angajamentelor de două decenii a Credit Suisse de a lua măsuri împotriva fondurilor nelegitime, datele scurse de la bancă dezvăluie că aceasta se adresează către zeci de criminali, dictatori, oficiali din serviciile secrete, partide sancționate și actori politici cu avere uriașă, conturile identificate de jurnaliști ca având probleme deținând active de peste 8 miliarde de dolari, mai spune OCCRP.
Un spion din Yemen implicat în tortură, fiii unui om puternic din Azerbaidjan care stăpânește un teritoriu muntos, birocrați acuzați că au jefuit bogăția petrolieră a Venezuelei, familia unui șef din serviciile secrete egiptene care a supravegheat torturarea suspecților de terorism pentru CIA sau un italian acuzat că a spălat bani pentru grupul criminal „Ndragheta”, toți sunt clienții Credit Suisse.
Eșecuri pe scară largă ale proceselor de due diligence ale Credit Suisse
Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, scurgerea de date indică eșecuri pe scară largă ale proceselor de due diligence ale Credit Suisse, în ciuda angajamentelor repetate de-a lungul deceniilor de a elimina clienții dubioși și fondurile ilicite. The Guardian face parte dintr-un consorțiu de instituții media care au avut acces exclusiv la date. The Guardian dezvăluie modul în care Credit Suisse a deschis sau a menținut în mod repetat conturi bancare pentru o gamă largă de clienți cu risc ridicat din întreaga lume.
Datele, care reprezintă doar o parte a celor 1,5 milioane de clienți private banking ai băncii, sunt legate de peste 30.000 de clienți Credit Suisse. Scurgerea de date include conturi bancare personale – deținând, în medie, 7,5 milioane de franci elvețieni (CHF). Aproape 200 de conturi valorează mai mult de 100 de milioane de CHF, iar peste o duzină sunt evaluate în miliarde. În timp ce unele conturi au fost deschise încă din anii 1940, mai mult de două treimi au fost deschise din 2000.
48 de parteneri media din lume
The Guardian a fost printre cei peste 48 de parteneri media din întreaga lume, inclusiv jurnalişti de la Le Monde, NDR, Miami Herald şi New York Times. Ei au petrecut luni de zile folosind datele pentru a investiga banca, într-un proiect coordonat de Süddeutsche Zeitung și Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP). Ei au scos la iveală dovezi că conturile Credit Suisse au fost folosite de clienți implicați în tortură, trafic de droguri, spălare de bani, corupție și alte infracțiuni grave, sugerând eșecuri repetate ale băncii. Nu este ilegal să ai un cont elvețian, iar scurgerea de date conținea și date ale clienților legitimi care nu au făcut nimic rău. În răspunsul său, Credit Suisse a spus că „respinge cu fermitate acuzațiile și concluziile despre presupusele practici de afaceri ale băncii”.