O dublă crimă, recompensa de 35 milioane de dolari și niciun suspect

17 Dec 2022
O dublă crimă, recompensa de 35 milioane de dolari și niciun suspect

Moartea miliardarilor canadieni Barry și Honey Sherman a fost învăluită în mister încă de la început.

Pe 15 decembrie 2017, un agent imobiliar care făcea un tur al conacului cuplului din Toronto în jurul prânzului a descoperit trupurile lor, complet îmbrăcate, lângă piscina interioară de la subsol. Ei erau așezați unul lângă altul, cu 2 curele legate în jurul gâtului și atașate de balustrada piscinei interioare, a spus poliția.

Barry Sherman avea 75 de ani, soția lui Honey avea 70 de ani. Niciunul dintre prietenii sau partenerii lor de afaceri nu au auzit de ei de două zile și nu existau semne de intrare forțată în casă, a spus poliția, conform CNN.

Povestea a ținut prima pagină a ziarelor dincolo de comunitatea lor bogată din Toronto. Poliția a considerat decesele suspecte și au apărut teorii despre cine ar fi vrut să-l omoare pe fondatorul gigantului canadian de medicamente generice Apotex și soția sa filantropică – unul dintre cele mai bogate cupluri din Canada.

Anchetatorii au lucrat pentru a înțelege misterul. Dar cinci ani mai târziu, nu au fost făcute arestări. La comemorarea din această săptămână a crimelor, fiul soților Sherman a oferit încă 25 de milioane de dolari pentru informații care ar putea duce la soluționarea misterului morții. Recompensa este acum de 35 de milioane de dolari.

„Săptămâna aceasta marchează cinci ani de când părinții mei au fost uciși în casa lor. Fiecare zi de atunci a fost un coșmar. Am fost copleșit de durere, pierdere și tristețe, iar aceste sentimente nu fac decât să se agraveze continuu”, a declarat Jonathon Sherman într-o declarație pentru CBC News din Canada, anunțând banii recompensei.

„Închiderea cazului nu va fi posibilă până când cei responsabili pentru acest act îngrozitor nu vor fi aduși în fața justiției”, a adăugat el. „Sper că va veni ziua în care voi face această plată, deoarece în sfârșit va veni și vindecarea.”

Încă de la început, cazul i-a derutat deopotrivă pe anchetatori și pe detectivii amatori.

La câteva zile după descoperirea sumbră, o autopsie a dezvăluit faptul că cei doi au murit din cauza strangulării. Ancheta era încă în faza incipientă și decesele nu au fost tratate ca omucidere, a spus poliția la acea vreme.

„Modul decesului a fost nedeterminat, singurele opțiuni prezentate fiind dubla sinucidere, crimă/sinucidere sau dublă omucidere”, a spus sergentul detectiv Susan Gomes.

Proeminența victimelor a însemnat că cazul a fost de mare vizibilitate încă de la început.

Barry Sherman a fondat Apotex în 1974 și a extins-o într-o companie farmaceutică globală care a donat peste 50 de milioane de dolari unor organizații de caritate, potrivit site-ului său. La momentul morții sale, Forbes estima că avea o valoare de 3 miliarde de dolari.

Bogăția soților Sherman, investițiile vaste și munca filantropică i-au determinat să se încrucișeze cu elitele politice și de afaceri din Canada.

La înmormântarea lor au participat mii de oameni, inclusiv prim-ministrul Justin Trudeau și Kathleen Wynne, premierul provinciei Ontario.

La slujbă, fiul lor extrem de emoționat, Jonathon Sherman a urcat pe scenă, flancat de cele trei surori ale sale, și a criticat speculațiile că părinții lor s-au sinucis.

„Părinții noștri nu au lăsat pe nimeni în urmă. Ne-au fost luați cu forța de lângă noi”, a spus el printre lacrimi, adăugând că familia încearcă să-și găsească alinare știind că Shermanii sunt împreună în viața de apoi. „Erau minunați și se completau perfect.”

Copiii cuplului și-au angajat propria echipă de anatomopatologi și anchetatori privați, ceea ce a dus la speculații că s-au luptat cu poliția.

Poliția din Toronto a spus ulterior că anchetatorii nu au indicat niciodată prematur că cazul a fost o crimă-sinucidere, spunând că a fost o neînțelegere. Autoritățile au spus că au căutat să liniștească publicul prin faptul că nu există niciun semn că ar fi fost o spargere sau un jaf cu violență.

Ulterior, poliția a concluzionat că cineva i-a ucis.

La șase săptămâni după ce au fost găsite cadavrele, poliția din Toronto a anunțat că o analiză a dovezilor arăta că au fost victimele unei omucideri, spunând că erau convinși că cei doi au fost urmăriți și atacul a fost premeditat.

„Complexitățile juridice din unele execuții au fost provocatoare, având în vedere natura litigioasă a afacerilor lui Barry Sherman, în special căutarea și confiscarea de electronice și spațiul de lucru al lui Barry Sherman la Apotex”, a spus Gomes în ianuarie 2018.

„Au fost percheziționate două proprietăți rezidențiale aparținând familiei Sherman. Reședința principală Sherman este o locuință mare de familie cu trei etaje. Șase săptămâni de percheziție, examinare criminalistică și ridicare de probe sunt justificate.”

Poliția a indicat că există posibile motive financiare în dubla omucidere, potrivit CBC, un afiliat CNN. Un purtător de cuvânt al poliției din Toronto a refuzat să comenteze pentru CNN acest raport.

De-a lungul anilor, Barry Sherman a dat în judecată zeci de persoane, inclusiv un proces intentat în ultima zi în care a fost văzut în viață împotriva unei persoane despre care susținea că l-a înșelat dintr-o investiție de 150.000 de dolari, a raportat CBC. Era cunoscut că împrumuta bani prietenilor și rudelor și investește în alte afaceri.

Gomes a refuzat să ofere detalii despre dovezile găsite în percheziția casei sau dacă ceva a fost furat. Ea a spus că nu există suspecți, dar a adăugat că poliția vorbește cu un număr de persoane care au avut acces în casă.

CBC a raportat că în conacul Sherman nu existau camere de securitate. Fără semne de de intrare prin forță, este posibil ca cineva să aibă o cheie, să fi avut acces la cutia care ținea cheile sau să fie cunoscut cuplului, a spus Gomes.

Ea a îndemnat orice martor să se prezinte. „Avem un număr semnificativ de imagini cu oameni din cartier”, a spus ea.

Săptămânile s-au transformat în luni fără noi piste. Chiar și anchetatorii au recunoscut că familia devenea nerăbdătoare din cauza de lipsa de informații.

„Pentru ei, a fost dificil să le echilibrăm răbdarea cu frustrarea față de noi și investigația noastră, nu spre deosebire de orice altă familie care a suferit o pierdere atât de bruscă și profundă”, a spus Gomes în 2018.

În 2021, poliția a cerut ajutor pentru identificarea unui suspect. După ani de tăcere, poliția a făcut un anunț uimitor la a patra comemorare de la moartea cuplului anul trecut.

Ei au distribuit un videoclip cu o persoană surprinsă pe un video de la o cameră de securitate care se plimbă pe trotuarele acoperite de zăpadă din cartierul North York în care locuia cuplului. Poliția a descris persoana suspectă și a cerut ajutorul publicului pentru identificarea acesteia.

Poliția a spus că suspectul purta o căciulă și părea să aibă între 1,7m și 1,8m. Poliția a spus că nu știe dacă suspectul este bărbat sau femeie și nu a putut stabili vârsta, greutatea sau culoarea pielii.

Au atras atenția asupra mersului neobișnuit al suspectului, care părea să ridice călcâiul drept în timp ce mergea.

„Prin ancheta noastră, nu am putut stabili care a fost scopul acestui individ în cartier. Momentul apariției acestui individ este în conformitate cu momentul în care credem că au avut loc crimele. Pe baza acestor dovezi, clasificăm acest individ drept suspect”, a spus detectivul sergent. Brandon Price a declarat într-un briefing de presă.

O înregistrare video din cartierului a dezvăluit alte supravegheri video a suspectului și, pe baza momentului în care poliția crede că au avut loc crimele, persoana se afla în jurul gospodăriei Sherman și a rămas în acea zonă pentru o perioadă de timp, a spus Price.

Ei au îndemnat persoana să se prezinte. Nimeni nu a făcut-o.

Durerea este agravată de lipsa răspunsurilor, a spus Alex Krawczyk, fiica lor.

„Până acum nu a existat nicio justiție pentru ei și nicio închidere a cazului pentru mine și familia mea”, a spus ea într-o declarație săptămâna aceasta. "Inima mea e frântă. Pierderea mea este incomensurabilă. Copiii mei și-au pierdut bunicii. Ne este dor de îndrumarea, dragostea și înțelepciunea lor.”

„Nimic nu va înlocui generozitatea lor incredibilă și impactul social pozitiv”, a spus fiul victimelor pentru CBC. „Părinții mei meritau să se bucure de roadele muncii lor și să-și petreacă anii de bătrânețe așa cum ar trebui orice bunic, alături de familia lor. … Sunt pentru totdeauna bântuiți de ceea ce li s-a întâmplat.”

Frații au reamintit publicului că oferă o recompensă de 35 de milioane de dolari și au rugat pe oricine cu informații să contacteze Serviciul de Poliție din Toronto. CNN a contactat familia pentru comentarii.

Caroline de Kloet, un purtător de cuvânt al Serviciului de Poliție din Toronto, a refuzat să comenteze un posibil motiv sau evoluții în caz.

„Aceasta rămâne o investigație continuă și activă”, a spus ea. „Serviciul de poliție din Toronto se angajează să rezolve acest caz și să pună capăt familiei și prietenilor lui Barry și Honey Sherman.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră