O adunare LGBTQIA+ în metroul din Kiev e considerată prea riscantă

03 Iun 2024
O adunare LGBTQIA+ în metroul din Kiev e considerată prea riscantă

Primăria Kiev a considerat luni că este prea periculos să autorizeze comunitatea LGBTQIA+ să organizeze un miting în metroul orașului, deoarece nu a putut face acest lucru în stradă din cauza bombelor rusești, scrie Le Monde.

Capitala ucraineană nu a mai văzut un eveniment Gay Pride de când Rusia și-a lansat invazia armată a țării în februarie 2022, iar evenimentul a fost găzduit anul trecut de orașul Liverpool, Regatul Unit, unde a avut loc concursul Eurovision în locul Ucrainei. .

Anul acesta, organizatorii plănuiseră să organizeze un „marș al egalității” cu 500 de participanți la metrou, ale cărui stații de metrou servesc de obicei drept refugiu pentru locuitorii orașelor ucrainene în timpul atacurilor aeriene. Dar primăria a invocat motive de securitate și le-a cerut să aleagă o altă locație.

„Pentru a nu pune în pericol participanții și pasagerii și pentru a evita eventualele provocări, autoritățile municipale nu pot autoriza desfășurarea marșului egalității în metrou ”, a spus primăria într-un comunicat de presă.

Organizatorii au spus că regretă această decizie, indicând că au fost inspirați de o demonstrație LGBT+ organizată în 2022 în metroul celui de-al doilea oraș al țării, Harkiv.

Invazia rusă și angajamentul față de apărarea ucraineană a soldaților în mod deschis homosexuali au contribuit, potrivit sondajelor de opinie, la promovarea acceptării drepturilor LGBT+ în Ucraina, țară din fosta Uniune Sovietică, în același mod ca și Rusia, care a adoptat legi represive în acest domeniu de aproximativ zece ani.

Difuzarea, în februarie, a unui film produs local despre învățarea unei familii ucrainene despre toleranța față de un chiriaș deschis homosexual, a declanșat însă mobilizarea activiștilor de extremă dreapta din Kiev și Harkov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră