Noul trend în sustenabilitate: apel către umanitate să nu mai aibă copii

21 Dec 2022
Noul trend în sustenabilitate: apel către umanitate să nu mai aibă copii

Mai multe instituții media și diverse cercuri i-au încurajat pe părinți să regândească opțiunea de a avea copii, deoarece ființele umane - chiar și cele mici precum copiii - riscă să polueze lumea și să provoace distrugerea climei globale, conform Fox News.

Titlurile de știri și articole de opinie au apărut în susținerea nerușită de a avea puțini sau chiar de a nu avea copii de-a lungul anilor. Un exemplu este de la NBC News Think din 2017: „Știința demonstrează că toți copiii sunt un rău pentru pământ. Moralitatea sugerează să încetăm să-i avem”. Un alt titlu de la The Guardian în acel an declara că răspunsul pentru salvarea planetei era simplu: „Vrei să salvezi planeta? Să ai mai puțini copii”. Sau așa cum a întrebat un scriitor din New York Times în 2021: „A se reproduce sau a nu se reproduce?”

Un reporter climatic a pus o întrebare similară părinților și cuplurilor care așteaptă un copil într-un articol de analiză Washington Post luna aceasta: „Nu ar trebui să aveți copii din cauza schimbărilor climatice! Este complicat”.

Acea bucată de analiză a promovat vinovăția climatică de a avea copii, spunând povestea unei mame care „nu a putut scăpa de sentimentul că, prin naștere, ar putea face ceva rău pentru pământ”. Drept urmare, ea și soțul ei „au decis că a avea un copil – un singur copil – le-ar putea îndeplini dorințele fără a pune o povară nejustificată pe o lume care se supraîncălzi”.

La începutul acestei luni, emisiunea „Good Morning America” de la ABC l-a intervievat pe meteorologul Ginger Zee despre „dacă trebuie sau nu să aibă copii”. Zee a spus că problema a fost una personală pentru ea, relatând o întâlnire tensionată cu sora ei în legătură cu decizia ei de a avea un al doilea copil.

„Când eram însărcinată cu al doilea copil, [sora mea] a spus dezamăgită: „Nu credeam că vei face asta din nou pentru planetă”. Ea a crezut că voi adopta”, a spus Zee.

GMA a prezentat citate de celebrități de la Prințul Harry și starul pop Miley Cyrus în sprijinul limitării copiilor. Prințul Harry a spus că va avea doar doi copii: „Doi, maxim!” Cyrus a spus că „până când nu voi simți că copilul meu va trăi pe un pământ cu pești în apă, nu voi aduce o altă persoană care să se ocupe de asta”.

În octombrie 2021, CNN a prezentat două femei care și-au exprimat anxietatea față de a avea un copil din cauza schimbărilor climatice. Scriitoarea buletinului informativ „Gen Dread”, Britt Wray, a declarat pentru CNN că femeile se simțeau „speriate, anxioase și, în unele cazuri, complet traumatizate” ca urmare a schimbărilor climatice.

„Mă uit la copiii mei și nu știu dacă își vor putea trăi întreaga viață”, a adăugat Wray, relatând temerile pe care jurnaliștii le-au raportat cu privire la costul carbonului pentru copii. „Nu sunt părinte și nu voi fi părinte”, a declarat Jade Sasser, profesor asociat la Universitatea din California, Riverside, la CNN. Specialitatea lui Sasser este în „studii de gen și sexualitate”, conform profilului ei universitar.

Un bărbat care dorește ca ființele umane să dispară a primit, de asemenea, promovare de la New York Times și de la programul TV „Dr Phil”. Fondatorul Mișcării Voluntary Human Extinction Movement, Les Knight, a fost asemănat cu domnul Rogers într-un profil din Times. „Înalt și blând, domnul Knight pare a fi un om grijuliu și preocupat, ca un amestec de Bill Nye și Fred Rogers. În timp ce domnul Knight ar putea fi împotriva creării mai multor oameni, el dă dovadă de o mare compasiune față de cei care există deja”, se arată în profil.

Dezbaterea asupra schimbărilor climatice și a copiilor face furori și pe alte platforme, inclusiv TikTok.

Un utilizator TikTok, pe nume „@damiensoylash”, se descrie ca fiind un artist de „satiră”. Are peste 50.000 de urmăritori și aproape un milion de aprecieri pe platformă și a rezumat argumentele pentru o lume fără copii într-un videoclip din 2021: „A avea copii este greșit”, a spus el. „Nu le voi avea eu însumi, deoarece toți experții sunt de acord că cel mai rău lucru pe care îl poate face oricare dintre noi pentru climă este să aibă o persoană, să aibă un copil.”

„Copilul acela”, a continuat el, „de-a lungul vieții lor, va contribui cu 58 de tone de CO2 în atmosferă. Deci, dacă îți pasă de planetă, dacă îți pasă de animale și ecosisteme și oceane și nivelurile de carbon să nu ai copii."

Copiii s-au gândit și la alte aspecte emoționale ale problemei. Corespondentul climatic al CNN, Bill Weir, a scris o scrisoare fiului său nou-născut în 2020, cerându-i scuze în avans pentru că a distrus „marea și cerul de pe Pământ”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră