Norvegia ridică majoritatea restricțiilor în ciuda creșterii infecțiilor cu COVID

02 Feb 2022 | scris de M.N.
Norvegia ridică majoritatea restricțiilor în ciuda creșterii infecțiilor cu COVID

Norvegia va renunța la majoritatea măsurilor de blocare cu efect imediat, deoarece este puțin probabil ca o creștere a infecțiilor cu coronavirus să pună în pericol serviciile de sănătate, a declarat marți premierul.

Restaurantele vor avea din nou permisiunea de a servi alcool după ora 11 noaptea, lucrul de acasă nu va mai fi obligatoriu și limita de 10 vizitatori în case particulare va fi eliminată, a declarat Jonas Gahr Stoere într-o conferință de presă.

„Chiar dacă mai mulți oameni se infectează sunt mai puțini cei internați în spital. Suntem bine protejați de vaccinuri. Aceasta înseamnă că putem relaxa multe măsuri, chiar dacă infecțiile cresc rapid”, a spus Stoere.

Anunțul vine după decizii similare ale Danemarcei vecine și ale altor țări europene, inclusiv Marea Britanie, Irlanda și Olanda, care au relaxat sau eliminat restricțiile în ultimele săptămâni. 

În decembrie, Norvegia a intrat în izolare parțială pentru a combate varianta cu răspândire rapidă a coronavirusului Omicron.

În timp ce ridică majoritatea restricțiilor, țara va menține măsurile de distanțare socială de bază, cerând oamenilor să stea la cel puțin un metru unul de celălalt și să poarte o mască  în locuri aglomerate, împiedicând astfel în continuare funcționarea cluburilor de noapte și unor locuri de divertisment.

Se preconizează că relaxarea va duce la o răspândire și mai rapidă a virusului dar guvernul va continua să monitorizeze situația.

„Nu știm dacă acesta este începutul sfârșitului pandemiei”, a spus Stoere, adăugând că revenirea viitoare a restricțiilor este posibilă.

Trei sferturi dintre toți norvegienii au primit cel puțin două doze de vaccin împotriva coronavirusului și jumătate din populație a primit și o injecție de rapel, spune Institutul Național de Sănătate Publică (FHI).

Dar infecțiile vor crește atunci când restricțiile vor fi ridicate.

„Ne confruntăm cu un val de pandemie în următoarele una sau doua luni”, a spus șeful FHI, Camilla Stoltenberg.

Norvegia și-a ușurat regulile de carantină săptămâna trecută, înlocuind carantina obligatorie în multe cazuri cu un regim de testare zilnic.

Sursa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră