Modelul suedez e criticat chiar de vecinii Suediei

31 Mai 2020
Modelul suedez e criticat chiar de vecinii Suediei

Danemarca, Norvegia și Finlanda refuză să permită suedezilor să intre pe teritoriul lor. Potrivit acestora, alegerea Stockholm-ului de a nu-și izola populația este un eșec.

Imaginea a șocat. În prima seară de duminică 24 mai, o lungă coadă de mașini se întinde peste podul Öresund care face legătura între Malmö și Copenhaga.

Sute de danezi se întorc acasă după ce au petrecut weekendul de Înălțare pe partea suedeză. Pentru ei, granițele au rămas deschise. Suedezii, pe de altă parte, nu au avut voie să intre în Danemarca din 14 martie. În ciuda presiunii din partea Stockholmului, guvernul danez, care a reușit să controleze pandemia, nu vrea să riște contaminarea de către vecinul său, care este încă departe de acest lucru.

Danemarca nu este singura. De asemenea, Norvegia și Finlanda refuză să-i lase pe suedezi să intre. Împreună, aceste trei țări care au optat pentru izolare foarte timpurie, au totalizat 1117 morți pe 27 mai. Suedia, singura țară din Europa care a refuzat să se izoleze, a deplâns 4.266 de victime ale Covid-19, situând regatul scandinav la cel de-al șaselea rang mondial în ceea ce privește rata de deces pe cap de locuitor. De la mijlocul lunii mai, Suedia a înregistrat cel mai mare număr de decese din lume, raportat la populația sa, pe o medie de șapte zile.

Miniștri îngrijorați

Ce se întâmplă dacă suedezii vor deveni „paria europenilor pe timpul verii”? intreaba ziarul "Aftonbladet"? O perspectivă care pare să îngrijoreze guvernul, compus din verzi și social-democrați. Miniștrii săi multiplică conferințele de presă rezervate corespondenților mass-media străini pentru a „corecta imaginea” țării. La jumătatea lunii mai premierul Ștefan Löfven a explicat în continuare că strategia suedeză nu a fost atât de diferită de cea a celorlalți.

Obiectivele sunt aceleași: netezirea curbei de contaminare pentru a evita supraaglomerarea serviciilor spitalicești și protejarea persoanelor la risc. Doar metoda e diferita, potrivit șefului guvernului. „Combinăm legi, obligații și recomandări. Dar aceste recomandări nu sunt sfaturi prietenoase cu care faci ce vrei. Oamenii trebuie să se conformeze. "

Astfel, întrunirile a peste 50 de persoane au fost interzise, ​​liceele și universitățile au fost închise. Dar grădinițele, școlile și colegiile au rămas deschise. Același lucru este valabil și pentru restaurante, magazine sau săli de sport și biblioteci. Persoanelor cu vârsta peste 70 de ani li se cere să evite interacțiunea socială, în timp ce munca de acasa este recomandată. În cele din urmă, suedezii sunt instruiți să rămână acasă cu cel mai mic simptom și să evite deplasările inutile.

Bilanț în nuante de gri

La două luni și jumătate după primul deces din cauza Covid-19 observat la 11 martie, rezultatele acestei strategii sunt mixte. În școli nu s-au găsit focare sau contaminări grave. Datorită consolidării serviciilor de reanimare serviciile spitalicești nu au fost niciodată copleșite. Suedezii și-au redus mișcările și practica - într-o anumită măsură - distanțarea socială.

Cu toate acestea, abordarea mai flexibilă a Suediei nu i-a salvat economia. Potrivit guvernului, PIB-ul țării va scădea cu 7% până la sfârșitul anului, iar rata șomajului va scădea de la 7 la 11%. Mai presus de toate, regatul scandinav nu a reușit să-și protejeze bătrânii: jumătate din decese au fost înregistrate în rândul rezidenților caselor de pensionare. Un sfert mai mult în rândul beneficiarilor de ajutor la domiciliu.

Pentru Anders Tegnell, epidemiologul principal al țării, nu este vorba atât de strategia suedeză în discuție ci de condițiile de îngrijire a persoanelor în vârstă: generalizarea contractelor pe durată determinată, de angajare la oră , subfinanțarea unităților ...

"Cred că este prea devreme pentru a face bilanț și, când văd ce se întâmplă cu iesirea din izolare în altă parte, sunt fericit să trăiesc în Suedia, unde copiii nu au încetat niciodată să meargă la școală "spune Claes, tatăl a trei copii care locuiește în sudul țării

Consensul politic s-a fisurat

În Suedia, se aud critici. Fostul epidemiolog șef Annika Linde a declarat, pe 19 mai, într-un interviu acordat cotidianului "Dagens Nyheter", că modelul suedez nu a fost "probabil cel mai inteligent" și că țara ar fi trebuit să opteze pentru izolare. Consensul politic începe, de asemenea, să se fisureze. Prin urmare, partidul conservator solicită înființarea imediată a unei comisii independente de anchetă pentru evaluarea gestionării crizei in țară.

Însă aproape trei sferturi dintre suedezi continuă să sprijine Agenția de Sănătate Publică și pe epidemiologul său principal. Claes, tata de 3 copii care locuiește în sudul țării, este unul dintre ei: "Cred că este prea devreme pentru a face un bilanț și, când văd ce se întâmplă cu iesirea din izolare în altă parte, sunt fericit să trăiesc în Suedia, unde copiii nu au încetat niciodată să meargă la școală. ”

Anders Tegnell, epidemiologul șef a devenit vedetă

Aceasta este povestea „Zece negri mititei”, in versiune suedeză in timpul coronavirusului. În cântecul lui Doctor Alban, un artist suedez de origine nigeriană, au fost zece la început. Unii nu au respectat recomandările lui Anders Tegnell, epidemiologul principal al țării. La sfarsit n-a mai ramas nici unul.

 

Acesta este doar un exemplu de cultul personalității ciudat al arhitectului strategiei suedeze împotriva coronavirusului. Unii si-au tatuat chipul lui pe braț. Alții poartă tricouri care poartă efigia sau sunt activi în clubul său de fani Facebook.

Cu toate acestea, majoritatea suedezilor nu auzisera niciodată despre epidemiologul în vârstă de 64 de ani înainte ca boala Covid-19 să fi aterizat în Suedia la sfârșitul lui ianuarie. Câteva săptămâni mai târziu, Anders Tegnell era peste tot: la radio dimineața, la o conferință de presă la 14:00, pe televizoare seara.

Ochelari rotunzi, în blugi, pulovere care variază puțin, niciodată în costum sau cu cravata, pare un suedez obișnuit, total asumat. "În aceste cazuri, așteptările nu sunt prea mari", a spus el într-un interviu îndelungat transmis la radio suedeză pe 24 mai.

Și, totuși, este o strategie neobișnuită care l-a adus în prim-plan. În timp ce alte țări europene optează pentru o izolare strictă, aceasta apără o abordare usoara și durabilă, bazată pe recomandări și nu pe interdicții. El este acuzat că a făcut alegerea imunității colective. El răspunde că aceasta „nu este un obiectiv, ci un rezultat inevitabil”.

Absolvent de medicina în 1985, acest specialist în boli infecțioase a studiat în Republica Democrată Congo, unde a fost trimis în 1995 de OMS pentru a gestiona o epidemie de Ebola. Ulterior, el a înființat un program de vaccinare în Laos.

Față de creșterea rapidă a numărului de decese din Suedia, unii îi cer capul. Este criticat pentru aroganța sa. Consecvent in fata criticilor, Anders Tegnell subliniază că „epidemia va dura luni, poate ani de zile”. Doar atunci bilanțul va spune dacă avea dreptate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră