Nord Stream: Consiliul de Securitate al ONU refuză ancheta internațională solicitată de Moscova

28 Mar 2023
Nord Stream: Consiliul de Securitate al ONU refuză ancheta internațională solicitată de Moscova

Consiliul de Securitate al ONU a respins luni o rezoluție rusă prin care se cere crearea unei „comisii internaționale de anchetă independente” privind sabotarea gazoductelor Nord Stream în septembrie 2022, scrie Le Monde.

Textul sustinut de China și de țări care nu snt membre ale Consiliului de Securitate (inclusiv Belarus, Venezuela și Siria) au primit trei voturi, cele ale Rusiei, Chinei și Braziliei, ceilalți doisprezece membri ai Consiliului s-au abținut. Ar fi fost nevoie de nouă voturi pentru, fără dreptul de veto al unui membru permanent, pentru a o trece.

Rezoluția cere secretarului general al ONU să înființeze această comisie pentru „desfășurarea unei anchete internaționale cuprinzătoare, transparente și imparțiale asupra tuturor aspectelor legate de sabotajul gazoductelor Nord Stream 1 și 2, inclusiv identificarea făptuitorilor, sponsorilor, organizatorilor și complicilor. .

Rusia și-a justificat cererea susținând că a fost exclusă din investigațiile declanșate de Suedia, Germania și Danemarca, țări limitrofe cu sabotajul – care au respins această acuzație.

„Avem serioase îndoieli (...) în ceea ce privește obiectivitatea și transparența investigațiilor naționale efectuate de anumite state europene” , a insistat luni ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, evocând și „suspiciuni” de acțiuni desfășurate în temeiul masca investigațiilor pentru „ascunderea probelor și curățarea locului crimei” .

Mulți membri ai Consiliului au respins ideea unei comisii internaționale, asigurând că au încredere în cele trei țări care conduc investigațiile și denunțând o încercare a Rusiei de a distrage atenția de la invazia sa în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră