Nicolas Sarkozy va „respecta” sancțiunea impusă, dar va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a anunțat avocatul său, Patrice Spinosi, scrie Le Figaro
Curtea de Casație a respins miercuri recursul lui Nicolas Sarkozy în cazul interceptărilor telefonice, condamnându-i definitiv la un an de închisoare sub brățară electronică pentru corupție și trafic de influență, o sancțiune fără precedent pentru un fost șef al statului.
Până acum suspendată, această pedeapsă, la care se adaugă trei ani de ineligibilitate, este acum aplicabilă: Nicolas Sarkozy, în vârstă de 69 de ani, va fi chemat în fața unui judecător de executare a sentinței care va trebui să stabilească termenii brățării sale electronice. Aceasta este prima condamnare definitivă a fostului președinte (2007-2012).
„Nicolas Sarkozy va respecta, evident, sancțiunea pronunțată, care este acum definitivă”
Nicolas Sarkozy va „respecta” sancțiunea impusă, dar va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a anunțat avocatul său, Patrice Spinosi.
„Nicolas Sarkozy va respecta, în mod evident, sancțiunea pronunțată, care este acum definitivă”, a comentat Spinosi pentru AFP. „În același timp, el va face apel la Curtea Europeană în săptămânile următoare, așa cum are acum dreptul să facă, pentru a obține garanția drepturilor pe care judecătorii francezi i-au refuzat”, a adăugat el.
Această sesizare nu împiedică însă executarea sancțiunilor impuse.
Sarkozy a fost găsit vinovat că a încheiat un „pact de corupție” cu Gilbert Azibert, magistrat superior la Curtea de Casație, în 2014, alături de istoricul său avocat Thierry Herzog, astfel încât să transmită informații și să încerce să influențeze un recurs formulat de Nicolas Sarkozy în afacerea Bettencourt.
Și asta, în schimbul unui „ajutor” promis pentru o funcție de onoare la Monaco.
Cei trei bărbați au primit aceeași pedeapsă, avocatului fiind interzis să poarte rochia neagră timp de trei ani. De asemenea, contestațiile lor au fost respinse și, prin urmare, aceste sentințe sunt definitive.
Această decizie vine cu mai puțin de trei săptămâni înainte de deschiderea, pe 6 ianuarie, a procesului asupra suspiciunilor de finanțare libiană a campaniei prezidențiale din 2007, la care Nicolas Sarkozy trebuie să se prezinte timp de patru luni.