Trump: Unii membri ai sistemului politic vor să înlocuiască principiile americane cu idei nocive precum socialismul, marxismul și comunismul

04 Iul 2025
Trump: Unii membri ai sistemului politic vor să înlocuiască principiile americane cu idei nocive precum socialismul, marxismul și comunismul

Președintele american Donald Trump a dat startul festivităților dedicate celei de-a 250-a aniversări a independenței Statelor Unite printr-un discurs susținut în Iowa, statul-cheie care i-a adus prima victorie în alegerile primare republicane din 2024. Trump a abordat teme legate de identitatea națională, valorile fondatoare ale Americii și provocările ideologice contemporane si a avertizat asupra pericolului reprezentat de pătrunderea unor idei precum socialismul, marxismul și comunismul în sfera politică americană, afirmând că anumiți membri ai Congresului, dar și foști președinți, ar fi adoptat aceste concepții. Trump a pledat pentru reafirmarea principiilor libertății și ordinii constituționale, prezentând programul aniversar ca pe o reafirmare a spiritului fondator al națiunii, scrie Le Figaro.

„Promisiuni respectate”, a anunțat Donald Trump în Iowa. Președintele american a ales acest stat din Midwest – primul pe care l-a câștigat în cadrul alegerilor primare republicane de la începutul anului 2024 – pentru a celebra, într-un singur discurs, votarea de către Congres a „frumosului și marelui” său buget, în urmă cu doar câteva ore, și începutul anului de sărbătorire a 250 de ani de la fondarea Statelor Unite.
„Odată cu adoptarea acestui proiect de lege, toate promisiunile importante pe care le-am făcut locuitorilor din Iowa în 2024 au fost îndeplinite”, a declarat Trump. El a menționat reducerile de taxe pe bacșișuri, ore suplimentare și prestații de securitate socială, precum și sfârșitul „invaziei oribile” reprezentate de imigrația ilegală. Bugetul, a spus el, este „o declarație de independență față de declinul național”.

„Nu există un cadou mai bun pentru aniversarea Americii decât victoria fenomenală pe care am obținut-o acum câteva ore în Congres, prin adoptarea acestei legi mari și magnifice care va reda Americii măreția sa”, a afirmat Trump.

„Am aici o altă șapcă pe care scrie: ‘Donald Trump a avut dreptate în tot’”, a continuat el. „Am zis: ‘Nu, nu, parcă sună prea trufaș...’ Dar se pare că e adevărat.”

Discursul său, rostit în ajunul Zilei Naționale a Statelor Unite, 4 iulie, ar fi trebuit să marcheze începutul unui an de festivități menite să comemoreze Declarația de Independență. Dar Trump nu a insistat mult asupra referințelor istorice. În schimb, a rostit un discurs triumfalist, jubilând. I-a felicitat pe membrii cabinetului său – unii prezenți în public – și, desigur, și-a atacat adversarii democrați, ca și cum s-ar afla încă în campanie.
„Nu au votat legea doar pentru că îl urăsc pe Trump”, a spus el. „Și eu îi urăsc. Sincer, îi urăsc, pentru că cred cu adevărat că ei urăsc această țară.”

„Sub administrația mea, vom restabili libertatea, legea și ordinea și, mai presus de orice, vom restabili bunul-simț!”Donald Trump

„Am văzut membri ai sistemului nostru politic care au încercat să răstoarne principiile americane și pilonii libertății noastre, pentru a-i înlocui cu unele dintre cele mai nocive idei din istoria omenirii”, a declarat Trump.
„Membri ai Congresului, ba chiar foști președinți, au adoptat fățiș convingeri odioase precum socialismul, marxismul și comunismul.”
L-a atacat direct pe câștigătorul primarelor democrate din New York, Zohran Mamdani. „Tipul ăsta e comunist și vrea să distrugă New York-ul. Eu iubesc New York-ul și nu-l vom lăsa să o facă. Generațiile de americani care ne-au precedat nu și-au vărsat sângele pentru ca noi să ne predăm țara unor nebuni marxiști. În ajunul celei de-a 250-a aniversări, în calitate de președinte al Statelor Unite, proclamăm aici și acum că America nu va fi niciodată comunistă, sub nicio formă”, a spus Trump.
„Sub administrația mea, vom restabili libertatea, legea și ordinea și, mai presus de orice, vom restabili bunul-simț!”

Trump a semnat, imediat după revenirea sa la putere în luna ianuarie, un decret prin care a creat o „Task Force 250”, însărcinată cu organizarea festivităților prilejuite de cea de-a 250-a aniversare. S-a numit personal în fruntea comitetului, avându-l drept adjunct pe vicepreședintele său, JD Vance, alături de majoritatea membrilor cabinetului său. Grupul de lucru este responsabil cu „planificarea, organizarea și desfășurarea unei comemorări extraordinare a celei de-a 250-a aniversări a independenței americane” și a reluat unele dintre ideile lansate de Trump în ultimul an al primului său mandat, precum cea de a crea o „Grădină a statuilor eroilor americani”. Trump evocase această idee într-un discurs rostit la Muntele Rushmore pe 4 iulie 2020, în fața falezei pe care sunt sculptate chipurile a patru președinți americani.

În contextul revoltelor provocate de moartea lui George Floyd la Minneapolis — revolte care s-au extins în toate colțurile Statelor Unite — Trump anunțase crearea acestei grădini comemorative ca răspuns la distrugerea unor statui istorice de către manifestanți. El a denunțat atunci „cultura anulării”, care, potrivit lui, urmărește să „șteargă istoria noastră, să defăimeze eroii noștri, să elimine valorile noastre și să ne îndoctrineze copiii”. Locul exact al acestui parc nu a fost încă stabilit. Guvernatorul statului Dakota de Sud a propus un amplasament în regiunea Black Hills, în apropiere de Muntele Rushmore, unde un parlamentar a sugerat deja ca chipul lui Trump să fie adăugat celor patru președinți deja reprezentați în stâncă.

O înfrângere electorală „providențială”

Programul aniversar prevede, de asemenea, organizarea unei Expozitii Americane în Washington, D.C., dedicată patrimoniului național, o expoziție itinerantă care va celebra ingeniozitatea americană, crearea unei capsule a timpului care să conțină obiecte simbolice oferite de cele cincizeci de state ale Uniunii și care va fi îngropată la Philadelphia - orașul în care a fost proclamată Declarația de Independență în 1776 -, precum și concerte cu toate genurile muzicale americane, desfășurate în întreaga țară, și competiții sportive școlare și universitare.

Trump este, se pare, tot mai convins că înfrângerea sa electorală din 2020 -pe care, de altfel, nu a încetat niciodată să o conteste - a fost în cele din urmă providențială, deoarece îi permite să fie în funcție tocmai la aniversarea de 250 de ani a fondării Statelor Unite. Șefa protocolului său, Monica Crowley, a explicat miercuri într-un podcast că președintele regretase la acea vreme perspectiva de a nu fi la putere în momentul acestei comemorări istorice, care va fi urmată și de alte evenimente majore, precum Cupa Mondială de fotbal și Jocurile Olimpice din 2028, ce vor avea loc la Los Angeles.

Alte stiri din Externe

Ultima oră