NewYorkTimes: Directorul CIA spune că Putin crede că SUA vor uita de Ucraina

22 Iul 2022
NewYorkTimes: Directorul CIA spune că Putin crede că SUA vor uita de Ucraina

Directorul CIA spune că președintele Vladimir Putin crede că America va suferi de „tulburarea deficitului de atenție” și își va pierde interesul și hotărârea în războiul din Ucraina, scrie NewYorkTimes.

William J. Burns, directorul CIA, a spus că Putin pariază că poate reuși într-un război de uzură împotriva armatei ucrainene. În restul anului, a spus el, Putin crede că poate „distrugearmata ucraineană” și apoi poate sugruma economia ucraineană.

Rușii avansează încet în războiul de uzura din Donbas, a spus Burns. Au schimbat tactica către un „mod mai confortabil de război”, concentrându-se pe distrugerea țintelor ucrainene.

Cu o astfel de abordare, Putin crede că poate uza atât Europa, cât și Statele Unite, a spus Burns.

„Viziunea lui Putin despre americani este că întotdeauna suferim de tulburări de deficit de atenție și suntem distrași de altceva”, a spus el în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Conferința de Securitate Aspen din Colorado.

Dar Burns a susținut că de la începutul războiului Putin a apreciat greșit în mod constant atât voința ucrainenilor de a lupta, cât și hotărârea occidentală de a ajuta.

„Și cred că acum greșește”, a spus domnul Burns.

Putin se bazează acum pe un cerc din ce în ce mai restrâns de consilieri duri și acesti oficiali nu îndrăznesc să îl contrazică pe președintele rus pentru că acest lucru nu-i "ajută în cariera lor", a spus dl Burns.

Sunt greu de înțeles alegerile tactice ale domnului Putin, a spus Burns, fără a-i înțelege mentalitatea și apetitul pentru risc.

„Este necruțător suspicios, mereu în acord cu vulnerabilitățile de care poate profita”, a spus domnul Burns. „El nu este un mare credincios în îngerii noștri mai buni.”

Mikk Marran, șeful serviciului de informații extern al Estoniei, a spus că este prudent optimist că Ucraina va organiza în cele din urmă contraofensive și va recupera un teritoriu pierdut.

„Sunt încrezător că Ucraina va învinge armata rusă în Ucraina, mai devreme sau mai târziu”, a spus domnul Marran, vorbind la o sesiune de la conferința Aspen după Burns.

„Nu va veni ușor, va dura timp. Și probabil că Ucraina nu va putea elibera toate teritoriile ocupate, dar strategic vorbind, Putin nu va reuși ambiția sa de a cuceri Kievul și majoritatea Ucrainei”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră