Cea mai veche tentativă cunoscută a CIA de a asasina un lider al revoluţiei cubaneze datează din 1960, când un agent i-a oferit 10.000 de dolari pilotului care îl aducea pe Raul Castro înapoi de la Praga la Havana pentru a "aranja un accident", potrivit unor documentele declasificate, publicate vineri de National Security Archive şi citate sâmbătă de France Presse.
Acest pilot, numit Jose Raul Martinez, care fusese recrutat de CIA, a cerut în schimb, dacă el însuşi trebuia să moară în timpul operaţiunii, ca Statele Unite să se ocupe de studiile universitare ale celor doi fii ai săi.
Ceea ce i-a fost acordat, potrivit institutului de cercetare National Security Archive din Washington, care publică documentele.
Dar în timp ce Martinez decolase spre Praga, biroul CIA din Havana a primit ordin să anuleze misiunea, fără a-l putea contacta pe pilot.
La întoarcere, acesta din urmă a indicat că "nu a avut ocazia să aranjeze un accident după cum s-a discutat".
Aceste informaţii ies la iveală în timp ce Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, se pregăteşte la 89 de ani să părăsească viaţa politică cubaneză, plecând din fruntea Partidului Comunist Cubanez.
După moartea lui Fidel în 2016, plecarea lui Raul întoarce o pagină istorică pentru Cuba şi locuitorii săi, dintre care aproape toţi nu au cunoscut niciodată o altă familie conducătoare.
"Aceste documente ne amintesc de un capitol întunecat şi sinistru al operaţiunilor americane împotriva revoluţiei cubaneze", a declarat pentru AFP analistul de la National Security Archive Peter Kornbluh.
"Pe măsură ce era Castro se apropie oficial de final, politicienii americani au ocazia să lase aceasta în urmă şi să participe la viitorul post-Castro al Cubei", a adăugat el.
Fidel Castro, care a luat puterea în 1959, a sfidat 11 preşedinţi americani şi a supravieţuit nenumăratelor comploturi pentru a-l asasina (638 conform Cărţii Recordurilor Guinness), precum şi unei încercări eşuate de a debarca exilaţi cubanezi sprijiniţi de CIA în Golful Porcilor (sudul insulei) în aprilie 1961.
Cuba a întors luni pagina fraţilor Fidel şi Raul Castro, odată cu retragerea celui din urmă la vârsta de 89 de ani, o schimbare cu puternică semnificaţie simbolică, dar care nu va schimba deloc supremaţia partidului comunist ca partid unic, transmite AFP.
''Cel mai revoluţionar, în Revoluţie, este să aperi mereu Partidul, la fel cum Partidul trebuie să fie cel mai mare apărător al Revoluţiei'', a subliniat Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani, preşedinte al Cubei din 2019 şi ales acum prim-secretar al partidului de către cei 300 de delegaţi la congresul formaţiunii.
El a amintit anterior că pentru Cuba ''19 aprilie este o zi istorică'', luni fiind marcată a 60-a aniversare a atacului din Golful Porcilor, orchestrat de SUA şi dejucat de Cuba, un motiv de mândrie în această insulă.
Transferul puterii survine însă într-un moment critic pentru Cuba, afectată de cea mai rea criză economică din ultimii 30 de ani, de pandemie şi de consolidarea embargoului impus de SUA în anul 1962.
''Existenţa unui partid unic în Cuba a fost şi va fi mereu ţinta campaniilor duşmanului (SUA), hotărât să fragmenteze şi să divizeze cubanezii cu cântecele de sirenă ale sacrosanctei democraţii burgheze'', a afirmat la rândul său Raul Castro, care a îndemnat noile generaţii să ''apere cu zel'' partidul comunist.
Odată cu retragerea sa, generaţia istorică a fratelui său Fidel Castro care a făcut revoluţia din 1959 a ieşit şi ea din biroul politic, nucleul puterii în Cuba. Însă media de vârstă a noului birou politic nu coboară sub 61,6 ani, iar din 14 membri numai trei sunt femei.