New York Times: Sute de soldați ucraineni au fost luați prizonieri sau au dispărut în retragerea haotică din Avdiivka

21 Feb 2024
New York Times: Sute de soldați ucraineni au fost luați prizonieri sau au dispărut în retragerea haotică din Avdiivka

Căderea Avdiivka în mâinile Rusiei poate fi mai semnificativă decât părea inițial, deoarece Ucraina se luptă cu moralul și cu recrutarea, scrie New York Times

Sute de militari ucraineni s-ar putea să fi fost capturați de unitățile rusești în avans sau par să fi dispărut în timpul retragerii haotice a Ucrainei din orașul estic Avdiivka, potrivit oficialilor și soldaților occidentali care luptă pentru Ucraina, o pierdere devastatoare care ar putea da o lovitură moralului deja slăbit.

Capturarea Avdiivka de către Rusia a apărut ca o pierdere simbolică semnificativă pentru trupele ucrainene, un semn al impactului pe câmpul de luptă al eșecului SUA. Până acum, Congresul a aprobat mai multă asistență militară, deoarece scăderea proviziilor de obuze de artilerie face și mai dificilă menținerea liniei.

Estimările cu privire la câți ucraineni au fost capturați sau dispăruți variază și o cifră precisă ar putea să nu fie posibilă până când Ucraina nu va solidifica noi linii defensive în afara orașului. Dar doi soldați care cunosc retragerea Ucrainei au estimat că între 850 și 1.000 de soldați par să fi fost capturați sau sunt dați dispăruți. Oficialii occidentali au spus că intervalul părea exact.

Oficialii americani spun că pierderea Avdiivka nu este un regres strategic semnificativ, argumentând că câștigurile rusești în estul Ucrainei nu vor duce neapărat la colapsul liniilor ucrainene și că este puțin probabil ca Moscova să poată continua cu o altă ofensivă majoră.

Dar capturarea a sute de soldați ar putea schimba acest calcul. Oficialii americani au spus în ultimele zile că moralul se eroda deja în rândul trupelor ucrainene, în urma unei contraofensive eșuate de anul trecut și a retragerii unui comandant de vârf. Din cauza acestor probleme, au spus oficialii, armata ucraineană s-a luptat cu recrutarea.

Oficialii militari ucraineni au spus că vor să mobilizeze încă 500.000 de oameni, dar cererea a întâmpinat rezistență politică și este blocată în Parlament. Capturarea a sute de soldați, în special a celor cu experiență pe câmpul de luptă, ar face nevoia de mai multe trupe mai acută și ar complica efortul de a recruta mai multi soldati.

Ca urmare, căderea Avdiivka poate fi mai importantă decât părea inițial.

Comandamentul militar ucrainean a recunoscut că unii soldați au fost capturați în retragerea de la Avdiivka, dar a încercat să minimizeze cifrele și semnificația.

Sâmbătă, Gen. Oleksandr Tarnavsky, comandantul luptei militare ale Ucrainei în zonă, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că retragerea a decurs conform planului, dar „în etapa finală a operațiunii, sub presiunea forțelor superioare ale inamicului, niște militari ucraineni a căzut în captivitate.” El nu a dezvăluit câte trupe au fost capturate.

Dmytro Lykhovii, un vorbitor pentru generalul Tarnavsky, a contestat rapoartele conform cărora sute de soldați au fost capturați, numind-o dezinformare. Dar el a recunoscut că Rusia a capturat câțiva membri ai serviciului și că „un anumit număr” de soldați erau dispăruți.

Dar unii soldați și oficiali occidentali au spus că eșecul executării unei retrageri ordonate și haosul care s-a desfășurat vineri și sâmbătă, când apărarea s-a prăbușit, a fost direct responsabil pentru ceea ce pare a fi un număr semnificativ de soldați capturați.

Ei au spus că retragerea Ucrainei a fost prost planificată și a început prea târziu. Soldații și oficialii occidentali au vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta despre evaluări sensibile ale informațiilor care sunt în contradicție cu declarațiile guvernului ucrainean.

Retragerea sub focul de artilerie, drone și lovituri aeriene este una dintre cele mai dificile manevre militare, provocând comandanții să minimizeze pierderile de vieți și să permită unităților să se retragă fără a ceda mai mult teren decât era prevăzut.

Pe baza interviurilor cu soldații, forțele ucrainene au fost nepregătite pentru cât de repede s-a accelerat săptămâna trecută avansul rusesc în Avdiivka.

Ucraina a încercat să câștige timp pentru ca forțele sale obișnuite de infanterie să se retragă în afara orașului, folosind forțele sale de operațiuni speciale și Brigada 3 de asalt separată de elită pentru a acoperi retragerea. Dar unitățile nu au putut încetini avansul rusesc sau să scoată fiecare soldat ucrainean afară.

Înalți oficiali ucraineni spun că forțele ruse au suferit și ele pierderi grele în luptă. Rusia a luat Avdiivka în masă, trimițând trupe și vehicule blindate până când apărarea ucraineană a cedat. Mii de soldați ruși au fost uciși și răniți, au spus oficialii.

O retragere haotică nu este inevitabilă. Retragerea trupelor fără a suferi pierderi grele este dificilă, dar posibilă, dacă se face într-o operațiune deliberată, fără grabă, potrivit strategilor americani.

În Avdiivka, Ucraina părea să fi așteptat prea mult pentru a începe să se retragă, iar retragerea rapidă s-a transformat rapid în haos.

Pentru ucraineni, provocarea de a se retrage din Avdiivka a fost agravată de faptul că Rusia a înconjurat orașul pe aproape trei părți. Un singur drum asfaltat era calea cea mai viabilă de intrare și ieșire din oraș. Acea rută, pe care trupele ucrainene l-au poreclit drumul vieții, a fost amenințată direct la începutul acestei luni, făcând retragerea mult mai periculoasă.

Când forțele ucrainene au început să se retragă, videoclipuri și fotografii open source neverificate au arătat unități care se retrăgeau sub focul artileriei și cadavre împrăștiate de-a lungul drumurilor și în copaci. Unitățile militare ucrainene s-au luptat mult timp să comunice între ele, deoarece au adesea echipamente radio diferite. Soldații care cunosc retragerea au spus că problemele de comunicare au fost un factor în retragere, ceea ce a dus la capturarea, moartea și rănirea soldaților.

Soldații intervievați de The New York Times au sugerat că unele unități s-au retras înainte ca altele să fie conștiente de retragere. Acest lucru a pus unitățile lăsate în urmă în pericol de a fi încercuite de ruși.

De când a început războiul în urmă cu aproape doi ani, forțele ruse au încercat să încercuiască și să captureze forțele ucrainene. În timp ce apărarea bine pregătită și dronele aeriene au împiedicat multe dintre aceste manevre să reușească, în Avdiivka, încercuirea rusă pare să fi funcționat. Oficialii occidentali sugerează că manevra a fost unul dintre motivele pentru care soldații au fost capturați în timpul retragerii.

Videoclipurile neverificate postate pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, forțe rusești executând trupe ucrainene în și în jurul lui Avdiivka. Duminică, procuratura din regiunea de est a Ucrainei Donețk a declarat, pe Telegram, că inițiază o anchetă cu privire la „împușcarea prizonierilor de război ucraineni neînarmați din Avdiivka și Vesele”.

Kremlinul în sine nu pare să fi fost pregătit pentru viteza colapsului ucrainean de la Avdiivka. Adesea, propaganda Kremlinului transmisă prin mass-media de știri controlate de stat conduce temele pe rețelele sociale rusești, a declarat Jonathan Teubner, directorul executiv al FilterLabs AI, care studiază mesajele rusești și opinia publică. Dar pe măsură ce apărarea ucraineană din Avdiivka s-a prăbușit, discuțiile de pe rețelele de socializare rusești au început să se schimbe înainte ca Kremlinul să stabilească noi mesaje.

„Rusia nu era cu adevărat pregătită pentru asta nici în ceea ce privește un blitz de propagandă pregătit”, a spus dl. spuse Teubner. „Acum s-au aruncat asupra ei, dar nu au reușit încă să lanseze o campanie de mesaje coordonate de succes.”

Prizonierii de război sunt una dintre cele mai mari provocări pentru moral în orice război. Ucraina a presat Rusia în mod repetat să accepte schimbul de prizonieri.

În noiembrie, guvernul ucrainean a declarat că Rusia avea 3.574 de militari ucraineni în captivitate.

În ianuarie, Ucraina a folosit o rachetă Patriot furnizată de Occident pentru a doborî un avion de marfă rusesc despre care oficialii credeau că transporta rachete și muniții. Oficialii ruși au spus că transporta prizonieri de război ucraineni. Oficialii americani au spus că pare probabil că în avion se aflau niște prizonieri ucraineni.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră