După atacul Hamas, Israelul pare pregătit să ordone o invazie terestră pe scară largă a Fâșiei Gaza. Înainte de a merge mai departe, Israelul trebuie să ia în considerare că ar putea intra într-o capcană, scrie pentru New York Times David Harden, fost director de misiune USAID în Cisiordania și Gaza și fost consilier principal al trimisului special al președintelui Barack Obama pentru pacea în Orientul Mijlociu
Hamas știa că atacul din 7 octombrie nu i-ar oferi lui Netanyahu de ales decât să riposteze cu o invazie terestră și știe că tehnologia și superioritatea militară a Forțelor de Apărare Israelului ar oferi puțin avantaj pe străzile aglomerate ale orașului Gaza; în Jabalia, cea mai mare tabără de refugiați din Gaza; sau prin labirintul de tuneluri subterane al Hamas. Gaza are 140 mile pătrate cu o populație de peste două milioane, fiind unul dintre cele mai dens populate locuri de pe pământ.
Se pare că Hamas dorește să atragă soldații israelieni într-o mlaștină, așa cum a făcut Hezbollah în sudul Libanului din 1985 până în 2000. După ani de lupte, Israelul a suferit o retragere umilitoare și haotică, lăsând un Hezbollah împuternicit și amenințător la granița sa de nord.
De ce ar putea Hamas să dorească să atragă Forțele de Apărare Israelului într-o bătălie terestră sângeroasă? Hamas este puterea de necontestat din Gaza, deși nu au mai avut loc alegeri din 2006. Autoritatea Palestiniană, principalul său partid politic, Fatah; comunitatea de afaceri; societatea civila; sau liderii clanurilor de familie nu pot contesta efectiv Hamas, care a devenit mai puternic doar după fiecare conflict succesiv cu Israelul. În ciuda blocadei israeliene și a supravegherii non-stop, se pare că Hamas a reușit să construiască și să cumpere mai multe rachete, să-și îmbunătățească în mod constant raza și precizia, să ofere antrenament de luptă ofensiv pentru luptătorii săi și să dezvolte o rețea de informații suficient de sofisticată și de anvergură pentru a lansa un asalt simultan asupra a 22 de locații israeliene pe 7 octombrie. Hamas crede cu siguranță că poate învinge israelienii de pe teritoriul său într-un război de uzură.
De asemenea, Hamas își va extinde credibilitatea politică în Cisiordania dacă Israelul invadează Gaza, în special dacă progresele israeliene se blochează. Mulți palestinieni din Cisiordania consideră deja Autoritatea Palestiniană, care administrează părți din Cisiordania ocupată de Israel, ca fiind coruptă, slăbită și incapabilă de a realiza aspirațiile poporului său. Incursiunea Israelului din iulie în orașul Jenin din Cisiordania a evidențiat în continuare că guvernul președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, nu poate proteja poporul și nici nu poate oferi o viziune a unui viitor mai plin de speranță. Dacă Israelul invadează Gaza, Hamas ar putea avea sprijinul public pentru a contesta Autoritatea Palestiniană din Cisiordania și poate să-și asume conducerea ca unic reprezentant al poporului palestinian.
În regiunea mai largă, Hamas se poate baza și pe aliatul său Hezbollah. A doua zi după atacul Hamas din sudul Israelului, Hezbollah, probabil în încercarea de a testa pregătirea forțelor israeliene, s-a angajat în lupte cu armata israeliană de-a lungul graniței de nord, lângă Shebaa Farms, teren controlat de Israel, dar revendicat de Liban. Hezbollah ar putea căuta să câștige avantaj dacă Israelul luptă împotriva Hamas în Gaza și Cisiordania.
În ciuda atrocităților sale grotești împotriva civililor, Hamas s-ar putea să fi resetat deja realinierea politică din Orientul Mijlociu, întrerupând viitoarele discuții diplomatice dintre Israel și Arabia Saudită. Dar dacă Gaza s-ar transforma acum într-un război la sol prelungit, Hamas ar putea submina, de asemenea, Acordurile Avraam, care au stabilit acorduri între Israel și Emiratele Arabe Unite și Bahrain, și ar putea rupe tendința de creștere a normalizării arabo-israeliene. Autoritatea Palestiniană nu a putut să blocheze Acordurile Avraam, dar Hamas le poate înca anula.
Israelul, desigur, poate conta pe sprijinul SUA în timp ce face următorii pași. Forțele de Apărare Israelului vor canaliza indignarea națiunii dacă lansează o invazie terestră a Gaza și vor impune un preț enorm pentru masacrul Hamas din kibutzul Kfar Aza. Și totuși operațional, Hamas complică libertatea de acțiune a Forțelor de Apărare Israelului, având în vedere că deține cel puțin 200 de ostatici. Dacă se prelungește un război la sol, Israelul ar obține câștiguri pe câmpul de luptă, dar aproape sigur nu va distruge ideologia de guvernare a Hamas sau aspirațiile nerealizate ale palestinienilor de a fi stat.
Pentru a evita capcana din Gaza, Israelul are nevoie de aliați arabi pe teren și în regiune. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Iordania au considerat Iran, Hamas, Hezbollah, rebelii Houthi din Yemen și Frăția Musulmană drept o amenințare strategică colectivă. Pentru a obține sprijinul liderilor regionali cheie, Israelul va trebui să ofere concesii majore de securitate și informații în cazul unui război mai larg cu Iranul și să stabilească un orizont politic semnificativ și clar pentru un stat palestinian post-Abbas, post-Hamas. Cu toate acestea, Netanyahu se confruntă cu un decalaj abrupt de credibilitate atât pe plan intern, cât și cu vecinii arabi ai Israelului. Doar un guvern de unitate adevărată ar putea fi capabil să înlăture amenințarea Hamas cu o diplomație revoluționară în regiune. Acest succes l-ar putea costa slujba lui.
Zilele care urmează vor fi sângeroase și dificile pentru israelieni și palestinieni. Este posibil ca Hamas să fi întins o capcană dacă ar induce o invazie israeliană în Gaza. O greșeală de calcul israeliană în Gaza ar putea declanșa o criză în Orientul Mijlociu care durează generații.
R. David Harden este fost administrator asistent la biroul USAID pentru democrație, conflict și asistență umanitară; director de misiune USAID în Cisiordania și Gaza; și consilier principal al trimisului special al președintelui Barack Obama pentru pacea în Orientul Mijlociu.