Experții se tem de o „surpriză” Hamas: gruparea teroristă a achiziționat arme noi pe care nu le-a folosit încă

20 Oct 2023
Experții se tem de o „surpriză” Hamas: gruparea teroristă a achiziționat arme noi pe care nu le-a folosit încă

Pe măsură ce criza din Gaza escaladează, unii experți se tem de o „surpriză” Hamas. Se știe că gruparea teroristă a achiziționat drone subacvatice și alte arme noi pecare nu le-a folosit - încă, scrie Washington Post

La sfârșitul anului 2016, inginerul aerospațial Mohamed Zouari stătea în mașina sa într-un oraș tunisian de pe litoral, când un camion s-a oprit în fața lui, blocându-i drumul. Două siluete mascate s-au apropiat de bărbatul surprins și au ridicat pistoalele cu amortizoare lungi. Au tras 20 de focuri și au plecat cu viteză, a spus poliția, lăsându-l pe Zouari pe moarte sângerând pe scaunul din față.

A fost o lovitură profesionistă, iar suspiciunile au căzut rapid asupra serviciului de informații israelian, Mossad. Israelienii aveau motive pentru a-l dori pe Zouari: era cunoscut public ca constructor de drone armate pentru grupul militant Hamas. La momentul morții sale, Zouari, antrenat de Iran, își finalizase capodopera, o dronă submersibilă care putea fi echipată cu explozibili pentru a ataca platformele petroliere, instalațiile portuare și navele de pe mare.

Asasinarea a pus capăt carierei producătorului de arme Hamas, dar prețuita invenție a lui Zouari a supraviețuit, cel puțin în design. Forțele israeliene au observat și au distrus o dronă submersibilă similară în 2021, când Hamas a încercat să lanseze nava de pe o plajă din Gaza. Experții militari spun că Hamas aproape sigur are mai multe asemenea drone în arsenale ascunse care pot include și alte arme avansate pe care Hamas a muncit de ani de zile să le achiziționeze.

Pe măsură ce intensitatea războiului din Gaza crește, la fel cresc și șansele ca Hamas să dezvăluie o surpriză mortală, potrivit analiștilor care studiază capacitățile militare ale grupului. La o zi după atacul din 7 octombrie împotriva Israelului, Hamas a anunțat că a folosit 35 de drone cu autodetonare - toate bazate pe primele proiecte de arme ale lui Zouari - în asaltul pe care l-au numit Operațiunea al-Aqsa Flood.

De asemenea, se știe că armatorii grupului au dobândit tehnologie pentru o serie de arme noi, de la mine puternice și bombe până la muniții ghidate de precizie. Unele au fost dezvoltate de inginerii Hamas în afara Gazei, în majoritatea cazurilor cu asistență tehnică din Iran.

Majoritatea armelor folosite pe 7 octombrie fuseseră folsoite înainte. Dar experții se tem că Hamas ar putea ține în rezervă un arsenal mai avansat din punct de vedere tehnologic, preferând să desfășoare acele arme ca răspuns la un atac terestru israelian despre care liderii săi știau cu siguranță că va avea loc.

„Este foarte probabil ca Hamas să aibă capacități pe care nu le-am văzut încă, dar s-ar putea să le vedem mai târziu”, a spus Fabian Hinz, expert în rachete și analist în apărare la Institutul Internațional de Studii Strategice, un think tank britanic. Dacă Hamas urmează același manual ca aliatul său Hezbollah – gruparea militantă susținută de Iran care a intrat în război cu Israelul în 2006 – ar putea încerca să atragă forțele israeliene și apoi să lovească în mod neașteptat, poate împotriva unor ținte aflate departe de linia frontului, a spus Hinz. .

„Ideea este să ajungem la un nivel mai înalt de escaladare”, a spus el, „și apoi să scoată iepurele din pălărie”.

Hamas a primit arme și antrenament din Iran, spun oficialii

Un oficial al Forțelor de Apărare Israelului a refuzat să speculeze cu privire la armele care ar putea fi desfășurate împotriva israelienilor într-o ofensă terestră în Gaza, spunând doar: „Avem sisteme de protecție”.

Noua capacitate uimitoare a Hezbollah în războiul din 2006 a fost o rachetă antinavă. Agențiile de informații israeliene nu văzuseră nicio dovadă că Hezbollah era capabil să lovească nave la kilometri distanță în largul coastei până la 12 iulie a acelui an, când, la primele ore ale luptei intense, o rachetă Hezbollah a lovit INS Hanit, nava amiral a marinei israeliene, ucigând patru membri ai echipajului.

Dacă Hamas plănuiește o surpriză similară, ar putea fi o dronă submarină similară cu cea pe care Zouari o dezvolta pentru Hamas în urmă cu mai bine de șapte ani, potrivit lui Hinz și alți analiști. Sau ar putea fi o rachetă mare echipată cu un sistem de ghidare de precizie, care ar putea permite grupului să lovească cu precizie infrastructura vitală sau bazele militare la mulți kilometri distanță. Până acum, miile de racheteHamas lansate în Israelnu au avut pachete de ghidare sofisticate, spun oficialii israelieni, chiar dacă mulți experți consideră că Hamas a achiziționat tehnologie esențială din Iran sau Hezbollah cu ani în urmă.

Între timp, trupele și vehiculele terestre israeliene ar putea întâlni variații mai puternice ale bombelor mortale utilizate pe drumuri bombe la care grupurile susținute de Iran au lucrat de aproape două decenii pentru a le perfecționa. La începutul acestui an, rapoartele secrete americane au descris modul în care experții iranieni îi antrenau pe militanții din Siria pentru a crea o bombă perforatoare care ar putea tăia placa de oțel a unui tanc de luptă de la 75 de metri distanță.

„Israelul a investit în armuri grele pentru vehiculele lor, dar dacă aveți o bombă îngropată de 500 sau 1.000 de kg pe drum, aceasta poate răsturna un vehicul blindat sau poate ridica un tanc de la sol”, a spus Michael Eisenstadt, directorul militar și de studii de securitate la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat. „Ca să nu mai vorbim de impactul valului de explozie asupra echipajului – chiar dacă supraviețuiesc.”

Bomba puternică descrisă în rapoartele serviciilor de informații americane a fost un penetrator format exploziv, sau EFP, o versiune mai puternică a dispozitivelor explozive improvizate folosite de insurgenții susținuți de Iran în zeci de atacuri letale împotriva convoaielor militare americane în timpul ocupației de către SUA a Irakului.

Un document care făcea parte din tezaurul de materiale clasificate scurs pe platforma de mesagerie Discord spunea că Forța Quds a elitei iraniane supraveghea testarea unui astfel de exploziv care se pare că a spart un tanc într-un test de succes desfășurat la sfârșitul lunii ianuarie la Dumayr, la est de Damasc, capitala Siriei. O tentativă aparentă de a folosi astfel de dispozitive împotriva forțelor americane din Siria a fost zădărnicită la sfârșitul lunii februarie, când trei bombe au fost confiscate de luptătorii kurzi aliați ai SUA.

Iranul intenționează să intensifice atacurile împotriva forțelor americane, arată documentele

Capacitățile îmbunătățite ale Hamas într-o serie de sisteme de arme provin în mare parte din sprijinul oferit de Iran, au spus actualii și foștii oficiali ai serviciilor de informații americane. Deși până acum nu există dovezi concrete că Teheran a dirijat sau a aprobat atacurile din 7 octombrie, se știe că oficialii iranieni au furnizat instruire și cunoștințe de înaltă tehnologie Hamas și aliaților săi ca parte a sprijinului militar estimat la 100 de milioane de dolari. dat grupurilor palestiniene.

Iranul a furnizat de ani de zile prototipuri pentru rachete și drone utilizate de Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, o facțiune mai mică din Gaza, care s-a alăturat Hamas în lupta împotriva israelienilor. De asemenea, a ajutat Hezbollah să lanseze zeci de mii de rachete, multe echipate cu sisteme de ghidare care ar trebui să le permită să lovească cu precizie ținte îndepărtate. Arme similare i-au ajutat pe rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, să obțină lovituri directe asupra rafinăriilor de petrol și a aeroporturilor civile din Arabia Saudită în ultimii ani. Joi, un distrugător al marinei americane în Marea Roșie a doborât rachete și drone Houthi despre care oficialii Pentagonului spun că ar fi fost îndreptate către ținte din Israel.

Folosind tehnologia iraniană, Hamas a construit fabrici subterane capabile să producă în masă rachete și drone. Componentele cheie, cum ar fi explozivii și circuitele electronice, sunt introduse ilegal în enclavă prin tuneluri sau aruncate de pe coasta Gaza cu barca, spun oficialii americani și israelieni.

În timp ce introducerea ilegală de obiecte relativ mari, cum ar fi rachetele, este dificilă, componentele necesare pentru a transforma rachetele „mute” în arme de precizie ghidate sunt mici, potrivit lui Hinz, unul dintre câțiva analiști care evaluează că Hamas are probabil astfel de arme. „Nici nu ai avea nevoie de un rucsac pentru a introduce componentele de contrabandă. Le-ai putea pune într-o geantă de mână”, a spus el.

Construirea unei drone subacvatice este o provocare mai mare, dar Hamas s-a dovedit a fi capabil din punct de vedere tehnologic. Designul de bază a fost elaborat cu ani în urmă de Zouari, inginerul aerospațial care a lucrat pentru Hamas în Gaza, înainte de a se întoarce în orașul său natal, Sfax, pe coasta tunisiană, pentru a construi prototipul.

Perspectiva ca dronele să treacă prin apele de coastă pentru a arunca în aer porturile și navele israeliene pare să fi speriat oficialii israelieni care au luat măsuri. Niciun grup nu și-a revendicat responsabilitatea pentru trimiterea echipei de asasini care l-a ucis pe inginer la doar câțiva pași de casa lui în 2016, dar oficialii israelieni nu au contestat afirmațiile Hamas care leagă uciderea de Mossad. Solicitat de reporterii israelieni să comenteze despre incident, Avigdor Liberman, ministrul apărării al țării la acea vreme, a spus că Israelul va face tot ce este necesar pentru „a își proteja interesele”. Doi cetățeni bosniaci au fost arestați ulterior în legătură cu crima, deși instanțele au refuzat până acum cererea Tunisiei de extrădare a suspecților.

Descoperirea de către forțele israeliene a unei drone subacvatice Hamas în 2021 a dovedit că lucrările la proiect au continuat. Nava, distrusă de un avion de război israelian în timp ce era lansată de pe o plajă din Gaza, era capabilă să transporte aproximativ 66 de kilograme de explozibili puternici, a declarat un purtător de cuvânt al IDF.

Astfel de descoperiri au dus la ideea unor israelieni că tehnologia lor superioară îi va menține în siguranță. Investigațiile privind eșecurile serviciilor de informații israeliene de pe 7 octombrie sugerează că israelienii au fost amânați într-un fals sentiment de securitate din cauza credinței lor că amenințarea Hamas a fost în mare parte limitată de o rețea defensivă elaborată de ziduri de frontieră, senzori electronici și sisteme antirachete, cum ar fi Domul de Fier. Cu toate acestea, Hamas a reușit să surprindă mult laudatele agenții militare și de apărare ale țării.

„Acesta este războiul asimetric al secolului 21”, a spus Lenny Ben-David, fost șef adjunct al misiunii la Ambasada Israelului la Washington și autor al mai multor rapoarte despre Hamas și capacitățile sale militare. „Ceea ce am învățat este că vom continua să fim surprinși de lucruri.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră