„NATO nu va intra în conflictul din Ucraina”

19 Iun 2023
„NATO nu va intra în conflictul din Ucraina”

Cancelarul Scholz și secretarul NATO Stoltenberg reiterează acest lucru, adăugând că „ușile rămân deschise pentru Kiev”, scrie agentia ANSA

„NATO nu va deveni parte a conflictului” din Ucraina.

Atât secretarul NATO, Jens Stoltenberg, cât și cancelarul cancelar Olaf Scholz au reiterat acest lucru la Berlin, la o conferință de presă în cancelarie. Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, Stoltenberg a explicat că „la Vilnius nu am discutat despre o invitație oficială în Ucraina.

Și sunt consultări continue în acest sens și nu vreau să le anticipez”, adăugând însă că „membrii alianței sunt deja foarte de acord cu faptul că ușile NATO sunt deschise”. 

Scholz, la rândul său, a subliniat că „trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca războiul Rusiei în Ucraina să dureze mult mai mult”. Iar Stoltenberg a adăugat că „Ucraina are dreptul să-și elibereze țara”, și din acest motiv „un dictat de pace nu poate fi acceptat”.

În ceea ce privește posibilitatea prelungirii mandatului său, secretarul NATO  a spus: "Nu am nimic nou de raportat în acest sens. Nu aspir la o prelungire a mandatului meu. Aș dori să mă concentrez asupra mandatului meu până în toamnă și chiar nu am alte planuri.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră