NASA se pregatește pentru a reveni pe Lună

16 Aug 2022
NASA se pregatește pentru a reveni pe Lună

Lucrez aici timp de 37 de ani și este cel mai palpitant lucru în care am fost implicat vreodată. ” Rick LaBrode este directorul de zbor al NASA, iar la sfârșitul lunii, este sub responsabilitatea sa că o misiune spațială istorică va avea loc: primul program Artemis care marchează întoarcerea americanilor pe Lună, scrie RTBF

Cu o zi înainte de decolare, „Nu voi putea să dorm prea mult, asta e sigur”, a spus el pentru AFP, în fața zecilor de ecrane din camera de control al zborului din Houston, Texas.

Pentru prima dată de la ultima misiune Apollo din 1972, o rachetă - cea mai puternică din lume - va propulsa o capsulă locuibilă să orbiteze în jurul Lunii, înainte de a se întoarce pe Pământ. Din 2024, astronauții se vor îmbarca pentru a face aceeași călătorie, iar în anul următor (cel mai devreme), vor pune din nou piciorul pe Lună, la 56 de ani după astronauții Apollo 11 . 

Pentru această primă misiune de testare de 42 de zile, numită Artemis 1, în jur de zece persoane se vor afla tot timpul în celebra sală „ Mission Control Center ”, modernizată pentru ocazie.

Echipele repetă planul de zbor de trei ani. Totul este complet nou. O rachetă nou-nouță, o navă nou-nouță, un centru de control nou-nouț”, rezumă Brian Perry, care va fi la consola responsabil de traiectoria imediat după lansare.

Pot să vă spun că inima mea va merge „bum bum, bum bum”, dar voi avea grijă să rămân concentrat ”, a spus pentru AFP Brian Perry care a participat la multe zboruri de navetă, bătându-se în piept.

Alte stiri din Externe

Ultima oră