Moscova își expune „trofeele” occidentale

17 Aug 2023
Moscova își expune „trofeele” occidentale

Tanc francez „capturat”, vehicul american „abandonat” : armata rusă expune lângă Moscova vehicule occidentale pe care spune că le-a confiscat pe frontul din Ucraina. Obiectiv: să-și laude propriile armamente și să discrediteze contraofensiva ucraineană în desfășurare, scrie Le Monde

În parcul numit „Patriote”, un spațiu mare din regiunea Moscovei care slăvește armata rusa, un comandant ține un discursîn fața unui impozant tanc blindat american MaxxPro, pe care Moscova îl prezintă ca fiind unul dintre cele livrate de Washington către armata ucraineană.

„A fost abandonat pe câmpul de luptă pentru că a încetat să funcționeze”, a spus soldatul la microfonul agenției publice de știri TASS. El prezintă apoi un vehicul Husky britanic, al cărui parbriz este plin de ceea ce este descris drept găuri de gloanțe. Mai departe, un alt ofițer rus dă un interviu în fața unui vehicul blindat cu roți AMX-10 RC, recunoscut după tunul său lung antitanc furnizat de Franța Kievului.

Această colecție de „trofee” , pe care Agence France-Presse a putut-o vedea marți, mai include, potrivit Ministerului rus al Apărării, un blindat australian Bushmaster, un transport american M-113 și un vehicul de luptă de infanterie suedez CV90- 40. Serviciul de presă al armatei ruse asigură că o „mare parte” a acestui echipament este formată din mașini britanice: vehicule Husky și Mastiff, precum și un AT-105 saxon.

Haine cu sloganuri naționaliste ucrainene

Miercuri, fostul președinte Dmitri Medvedev, actualul număr doi în Consiliul de Securitate al Rusiei și care urmărește în special problemele legate de industria militară a țării sale, a vizitat expoziția. „Este ceramică? Ah! Tehnologie avansată, care merită privită ”, a spus Medvedev în timp ce examina unul dintre materialele dintr-un dispozitiv militar despre care se crede că ar fi venit din Australia, potrivit imaginilor publicate de RIA Novosti.

El a observat, de asemenea, articole care pretindeau să arate înregimentarea „ideologică” a tineretului ucrainean. Este vorba, de exemplu, de haine care poartă sloganuri naționaliste ucrainene și embleme ale regimentului Azov, considerat organizație teroristă de Moscova.

Una dintre atracțiile Forumului Armatei din 2023

Expoziția include și arme de fabricație ucraineană despre care se crede că au fost recuperate de la începutul campaniei militare în februarie 2022. Vara trecută, armata rusă expusese deja echipamente „trofeu” confiscate în Ucraina.

Aceasta este una dintre atracțiile Forumului Armatei 2023, care se desfășoară până pe 20 august în prezența delegațiilor militare din țările considerate „prietenoase” de Moscova, în majoritate asiatice și africane.

Este o operațiune de comunicare a industriei militare și a armatei; acesta din urmă, după eșecurile sale pe front de anul trecut, începând cu retragerea din regiunea Kiev, vrea să arate că a reușit să-și revină.

Alte stiri din Externe

Ultima oră