Mormântul generalului Charles de Gaulle a fost vandalizat

28 Mai 2017
Mormântul generalului Charles de Gaulle a fost vandalizat

Mormântul generalului Charles de Gaulle, liderul rezistenţei franceze faţă de ocupaţia nazistă în Al Doilea Război Mondial şi fondatorul Republicii a V-a, a fost vandalizat, relatează Reuters.

Autorităţile locale din Colombey, în estul Franţei, unde se află mormântul, a anunţat pe Twitter că actul de vandalism a avut loc sâmbătă seara şi că o anchetă este în curs. 

Potrivit presei franceze, vandalii au călcat pe mormânt şi au avariat crucea.

Primarul local Pascal Babouot a declarat că nu crede că există un motiv politic în spatele acţiunii, care a fost condamnată de politicieni.   “Ruşine celor care au vandalizat mormântul generalului de Gaulle. A fost o lovitură pentru inima mea patriotică”, a scris ministrul francez pentru Buget, Gerald Darmanin, pe Twitter.

De Gaulle a fost o figură impozantă a istoriei franceze din secolul al XX-lea, conducând rezistenţa naţională faţă de ocupaţia nazistă din Al Doilea Război Mondial, punând capăt războiului colonial din Algeria, în 1962, şi servind ca preşedinte al Franţei timp de un deceniu, până în 1969.

El a fondat Republica a V-a, care i-a acordat preşedintelui puteri mari şi a fixat o politică externă ce respinge conceptul de dominaţie globală americanăă şi sovietică, oferind Franţei o voce independentă pe scena mondială.   De Gaulle a murit în 1970.
 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră