Ambasadorul Rusiei la București, convocat vineri la sediul MAE. Declarațiile care au deranjat Bucureștiul

12 Iun 2020 | scris de A:V.
Ambasadorul Rusiei la București, convocat vineri la sediul MAE. Declarațiile care au deranjat Bucureștiul

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat vineri la sediul Ministerului Român de externe, după declarațiile reprezentantului Moscovei despre Strategia de Apărare a României, scrie News.ro.

Kuzmin a fost primit de un secretar de stat care i-a transmis că ”menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani”.

”În contextul declaraţiilor de ieri, 11 iunie 2020, ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Naţională de Apărare a României, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federaţiei Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie convocat astăzi, 12 iunie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuţie la nivel de secretar de stat. Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menţionarea Federaţiei Ruse în Strategia Naţională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părţii ruse în regiune din ultimii ani. Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul poziţiilor comune adoptate la nivelul NATO şi Uniunii Europene”, transmite MAE.

Secretarul de stat a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoţită şi de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menţionate a Federaţiei Ruse.

”Partea română a precizat că Noua Strategie Naţională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO şi al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democraţiei, stabilităţii, păcii şi securităţii internaţionale, în conformitate cu sistemul internaţional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de ataşament faţă de valorile euro-atlantice şi dreptul internaţional”, indică MAE.

MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condiţiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens.

Purtătoarea de cuvânt al diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat joi într-o conferinţă de presă, că noua strategie de apărare a României prezintă Rusia „în secţiunea ameninţări” şi a reiterat că Occidentalii aruncă vina în mod gratuit asupra Moscovei, conform Hotnews..

Zaharova a afirmat că plasarea Rusiei în rândul surselor de probleme globale nu este un lucru nou pentru Moscova.

„Vedem că Bucureştiul a început să plagieze şi asta arată că politicienii români nu sunt capabili să gândească independent”, a acuzat Zaharova, adăugând că în acest fel „România contribuie la creşterea tensiunilor şi a instabilităţii în regiune” şi este pregătită „să servească alte scheme de confruntare împotriva Rusiei pe seama propriilor lor interese”.

În noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru 2020-2024 adoptată de CSAT şi trimisă de Klaus Iohannis Parlamentului, se afirmă că „Acţiunile constante ale Federaţiei Ruse de consolidare a propriilor capabilităţi militare ofensive în Marea Neagră de creare a unui sistem de interdicţie regională, restricţionarea accesului care să asigure controlul asupra bazinului pontic, ontrabalansarea acţiunilor de dezvoltare a capabilităţilor militare aliate pe flancul estic al NATO reclamă o postură naţională de apărare consolidată şi continuarea atitudinii active a României în scopul consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare în regiune”.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră